Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις πληροφορίες για πιθανή απαγόρευση στις εξαγωγές στη Ρωσία από δυτικές χώρες, σημειώνοντας ότι οι νέες κυρώσεις θα ζημιώσουν την παγκόσμια οικονομία
“Το παρακολουθούμε προσεκτικά, γνωρίζουμε ότι και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζουν ενεργά νέες κυρώσεις“, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Πιστεύουμε ότι τόσο οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και τα νέα επιπρόσθετα βήματα, που μπορεί οι ΗΠΑ και η ΕΕ να σκέφτονται για τώρα, βεβαίως θα πλήξουν επίσης την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τάσης προς μια παγκόσμια οικονομική κρίση“, πρόσθεσε.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης, ότι η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζει μια σχεδόν συνολική απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία.
Το Bloomberg News μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξετάζουν “μια πλήρη απαγόρευση των περισσότερων εξαγωγών στη Ρωσία“. Αξιωματούχοι από τις χώρες της G7 συζητούσαν την ιδέα αυτή πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα, πρόσθεσε.
Η Ρωσία έχει πληγεί από διαδοχικά κύματα δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιον όγκο κυρώσεων όπως εμείς. Επομένως προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε, κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά λαμβάνουμε επίσης υπόψη τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις σκέψεις των αντιπάλων μας“, σημείωσε ο Πεσκόφ.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι οι πρόσφατες ενέργειες και η ρητορική της Ουκρανίας δείχνουν ότι η Ρωσία χρειάζεται να συνεχίσει την, όπως την χαρακτηρίζει, “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.
Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου πραγματωθούν οι δηλωμένοι στόχοι της, αυτοί της “αποναζιστικοποίησης και αποστρατιωτικοποίησης“, και να εξαλειφθούν οι απειλές στην ρωσική ασφάλεια, προσθέτει το υπουργείο.
Δείτε επίσης: Συνάντηση Μελόνι – Σάντσεθ: «Βήματα προόδου» στο σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο