Ρωσία: Οι συνομιλίες μας με τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα για τα σιτηρά ήταν «εποικοδομητικές»

Ρωσία: Οι συνομιλίες μας με τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα για τα σιτηρά ήταν «εποικοδομητικές»

Η Ρωσία ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα για τη συμφωνία που διασφαλίζει τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια ήταν «αρκετά εποικοδομητική», δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να παραταθεί χωρίς προβλήματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών συνάντησαν ρωσική αποστολή στη Γενεύη την Παρασκευή για να συζητήσουν τα παράπονα της Μόσχας για την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που από τον Αύγουστο οδήγησε σε άρση του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια ενός εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου.

«Υπήρξαν συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, αρκετά εποικοδομητικές συνομιλίες. Έχουμε συμφέρον σε αυτή τη συμφωνία, που αρχικά ήταν μέρος του συνολικού μηχανισμού της συμφωνίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, που αναμένεται να ανανεωθεί στις 19 Νοεμβρίου. Η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει πρόοδος αναφορικά με τις ανησυχίες της.

«Στην πραγματικότητα απέχουμε μια εβδομάδα από την ημερομηνία παράτασης, άρα οι εργασίες συνεχίζονται», προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής σίτου και βασικός προμηθευτής λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές.

Ο βασικός εξαγωγικός διάδρομος της Ουκρανίας, από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αποκλείστηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα έστειλε ένοπλες δυνάμεις στα εδάφη της γειτονικής της χώρας, έως τον Ιούλιο, όταν υπογράφηκε η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη παραπονεθεί ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, αν και δεν στοχοποιούνται άμεσα από τις κυρώσεις της Δύσης, είναι περιορισμένες καθώς οι κυρώσεις δυσκολεύουν τις εταιρίες εξαγωγών να διεκπεραιώσουν πληρωμές ή να αποκτήσουν σκάφη, ασφάλιση και πρόσβαση στα λιμάνια.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι εμπλεκόμενοι «διατηρούν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για τη συνέχισή της».

Δείτε επίσης: Ρωσία-Ουκρανία: Το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα πρέπει να συμπεριλάβει την επανεξέταση των κυρώσεων

Loading

Play