Αναλύουμε την πορεία του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ρίχνοντας φως στις συνέπειες και την ανθρώπινη διάσταση της σύγκρουσης. Ήταν 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας μια σύγκρουση που είχε ξεκινήσει το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, παραμένει αβέβαιο αν βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος αυτής της άνισης μάχης ή στην αναζωπύρωσή της . Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο, έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, η Ουκρανία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη νέα αμερικανική προσέγγιση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, η Ουκρανία έχει υποστεί σοβαρές πληγές, που περιλαμβάνουν την απώλεια εδαφών, την εκδίωξη χιλιάδων πολιτών και τον θάνατο ή τον τραυματισμό τους. Η Ουκρανία έχει χάσει περίπου το 11% της επικράτειάς της από το 2022 . Παρά τις αρχικές νίκες της στην πρωτεύουσα, Κίεβο, και τις περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας, υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε ανατολικές περιοχές γύρω από το Ντονέτσκ και το Μπαχμούτ.
Η Ρωσία, στην αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής, είχε ελπίδες για γρήγορη κατάληψη της Ουκρανίας, αλλά αντί αυτού βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές αντεπιθέσεις της Ουκρανίας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από βοήθεια από δυτικούς συμμάχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ουκρανίας, με περίπου 95 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το 2022. Ωστόσο, η αλλαγή στάσης του Τραμπ σχετικά με τη χρηματοδότηση προκαλεί ανησυχία.
Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε εκτόπιση εκατομμυρίων Ουκρανών, με περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από 40.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί από την αρχή της σύγκρουσης, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr