Η Αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε χθες Τετάρτη περίπου 1.800 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, σε διαδηλώσεις υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Ως γνωστόν, ο επικριτής του Κρεμλίνου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, βλάπτοντας σοβαρά την υγεία του, ενώ εκπρόσωπός του φυλακίστηκε για δέκα ημέρες και ένας άλλος στενός σύμμαχός του τέθηκε υπό κράτηση χθες.
Την ίδια ημέρα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προειδοποιώντας την Δύση να μην παραβιάσει τις “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας, χωρίς να αναφέρει σκοπίμως οτιδήποτε για τον Ναβάλνι.
“Αυτή είναι μια από τις τελευταίες ανάσες μιας ελεύθερης Ρωσίας, όπως λένε πολλοί. Βγήκαμε έξω για τον Αλεξέι … εναντίον ενός πολέμου στην Ουκρανία και της άγριας προπαγάνδας”, δήλωσε η Μαρίνα, μια φοιτήτρια που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις.
Η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.784 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων 805 στην Αγία Πετρούπολη και 119 στην πόλη Ούφα στα Ουράλια.
Οι διαδηλωτές στην κεντρική Μόσχα φώναζαν συνθήματα “Ελευθερία στον Ναβάλνι” και “Αφήστε τους γιατρούς να μπουν!”. Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, συμμετείχε στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τους διαδηλωτές να την επευφημούν, φωνάζοντας το όνομά της.
Η αντιπολίτευση ευελπιστούσε οι διαδηλώσεις αυτές να είναι οι μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας και τις είχε παρουσιάσει ως απόπειρα να σωθεί η ζωή του Ναβάλνι, με το να πειστούν οι αρχές να επιτρέψουν στους γιατρούς του να τον φροντίσουν.
Ωστόσο, τελικά η συμμετοχή φάνηκε να είναι μικρότερη σε σχέση με τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν νωρίτερα μέσα στον χρόνο, πριν ο Ναβάλνι φυλακιστεί για 2,5 χρόνια για παραβιάσεις των όρων αναστολής, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος θεωρεί κατασκευασμένες.
Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι 6.000 άνθρωποι διαδήλωσαν παράνομα στη Μόσχα, ενώ το κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube μετέδωσε ότι η συμμετοχή στην πρωτεύουσα ήταν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη.
Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ένας βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού “Ηχώ της Μόσχας”, ανέφερε ότι 10.000 με 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα και 7.000 με 9.000 στην Αγία Πετρούπολη.
Ο 44χρονος Ναβάλνι, ο οποίος πέρυσι επέζησε από επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα, την οποία οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι πραγματοποίησαν, είναι αδύνατος και αδύναμος, αφού πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες και οι σύμμαχοί του θεωρούν ότι κινδυνεύει από ανεπάρκεια νεφρών και ανακοπή.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει “συνέπειες”, σε περίπτωση θανάτου του.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε την Τρίτη ότι τέσσερις γιατροί, που δεν εργάζονται στην ομοσπονδιακή φυλακή όπου κρατείται ο Ναβάλνι, τον επισκέφθηκαν και δεν διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δέχεται ιατρική φροντίδα όπως όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι.
Η αντιμετώπιση του Ναβάλνι είναι βασικό σημείο στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση, που είναι ήδη τεταμένες, λόγω των οικονομικών κυρώσεων, των απελάσεων διπλωματών και της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.
Ειδικοί της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από τη Μόσχα να επιτρέψει να εξετασθεί η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι στο εξωτερικό λέγοντας ότι εκτιμούν πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι κρατείται σε “συνθήκες που ισοδυναμούν με βασανιστήρια”.
Δείτε επίσης: ΝΑΤΟ: Στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής