Η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία και η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ισχυρότερα όπλα αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμα, της ρωσικής κάτω βουλής, Βιατσεσλάβ Βολόντιν.
Η Ουάσινγκτον και άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται μέρος του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να απαντήσει με πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για την προστασία των πολιτών της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων αυτού του τύπου.
Πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παροχή τέτοιων όπλων στην Ουκρανία, ωστόσο, το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει κάποιους μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που όπως σημείωσε αποτελεί δραματική κλιμάκωση. Η Τεχεράνη αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι άσχημη προπαγάνδα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τις δυτικές χώρες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση τους.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία άρχισε το 2014 με την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου και την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Πούτιν θεωρεί τη σύγκρουση αυτή μέρος μιας υπαρξιακής μάχης εναντίον μιας φθίνουσας Δύσης που ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Η Δύση και η Ουκρανία χαρακτηρίζουν την ρωσική εισβολή ως μια αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης από τον Πούτιν, με σκοπό να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.