Ρωσία: Ζητεί από τον ΔΟΑΕ πιο σαφή στάση για την πυρηνική ασφάλεια μετά την επίσκεψη Γκρόσι

Η Ρωσία επιθυμεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να εκφραστεί με «πιο αντικειμενικό και πιο σαφή» τρόπο σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα. Η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της περιφέρειας Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα διασυνοριακή επίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή. Ο επικεφαλής του οργανισμού διαπίστωσε ζημιές από πλήγμα μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), για το οποίο η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει υπεύθυνους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ότι η Μόσχα επιθυμεί από τον ΔΟΑΕ να εκφράσει τη θέση του με μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν ζητά από τον οργανισμό να υιοθετήσει φιλορωσική γραμμή.

«Βλέπουμε τις αξιολογήσεις και το έργο αυτής της δομής (του ΔΟΑΕ), αλλά επιθυμούμε μία πιο αντικειμενική και σαφή έκφραση της θέσης της», ανέφερε η Ζαχάροβα. «Δεν ζητάμε να ευνοηθεί η χώρα μας ή να επιβεβαιωθεί η θέση της Μόσχας, αλλά να επικεντρωθεί στα γεγονότα, με μοναδικό σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και την πρόληψη μιας καταστροφικής εξέλιξης, στην οποία μας οδηγεί το καθεστώς του Κιέβου».

Η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει στις ρωσικές κατηγορίες ότι επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό στην περιφέρεια του Κουρσκ, περιοχή από την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις της εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επιδρομή στις 6 Αυγούστου. Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες απώθησης των ουκρανικών δυνάμεων, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Γκρόσι ανέφερε ότι ο σταθμός, σοβιετικής κατασκευής, είναι ιδιαίτερα ευάλωτος καθώς δεν διαθέτει προστατευτικό θόλο, όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι πυρηνικοί σταθμοί, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση πλήγματος από drones, πυραύλους ή πυροβολικό.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε συνέντευξη Τύπου αν καταδικάζει τη ζημιά από drone ως «πυρηνική πρόκληση» από την Ουκρανία, ο Γκρόσι απάντησε ότι «ως γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, οφείλω να προσέχω ιδιαίτερα όταν επιρρίπτω ευθύνες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί αυτό που είδαμε από τη πρόσφατη στρατιωτική δραστηριότητα».

Ο ΔΟΑΕ έχει ζητήσει και από τις δύο πλευρές στον πολυάχρονο αυτό πόλεμο να απέχουν από συγκρούσεις γύρω από πυρηνικούς σταθμούς, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό συμβάν.

©

Loading