Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999 όταν ήχησαν οι σειρήνες στο Βελιγράδι
Η σημερινή θλιβερή επέτειος λαμβάνει μια ξεχωριστή σημασία καθώς συμπίπτει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήταν 24 Μαρτίου του 1999, ώρα 19:45 όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί κατά της τότε Γιουγκοσλαβίας. Οι επιχειρήσεις θα διαρκούσαν 78 ημέρες με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς στρατιωτικών και πολιτικών στόχων αλλά και με τις αναπόφευκτες “παράπλευρες απώλειες”.
Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε με αφορμή την άρνηση της Γιουγκοσλαβίας να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.
Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν “Operation Allied Force” και “Operation Noble Anvil” (όπως την αποκαλούσαν οι Αμερικανοί), δηλαδή “ευσπλαχνικός άγγελος”, η οποία χαρακτηρίστηκε κατ’ ευφημισμόν από τα Media των ΗΠΑ ως “ανθρωπιστικός πόλεμος”, ξεκίνησε δίχως να υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας.
Στη διάρκεια των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε 90 διαφορετικά επεισόδια, ενώ το ΝΑΤΟ κατηγορήθηκε για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων. Το 30% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ παιδιά ήταν και το 40% των τραυματιών. Οι ΝΑΤΟικές βόμβες κατέστρεψαν 480 εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η UNICEF υπολόγισε ότι καταστράφηκε το 50% των σχολείων στο Κοσσυφοπέδιο.
Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα επισήμως στοιχεία για τις απώλειες αμάχων.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν “20 με 30 περιπτώσεις λαθών”, που προκλήθηκαν ως συνέπεια των βομβαρδισμών
Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι που επετεύχθη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και τη δημιουργία της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.
Το Κόσοβο, τον Φεβρουάριο του 2008, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και μέχρι σήμερα αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος από 108 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.
Στους βομβαρδισμούς συμμετείχαν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο. Επίσης, όλες οι γειτονικές χώρες της Γιουγκοσλαβίας, που δεν ήταν ακόμη μέλη του ΝΑΤΟ, παραχώρησαν το έδαφος και τον εναέριο χώρο τους στις δυνάμεις της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Δείτε επίσης: Unicef: Περισσότερα από τα μισά παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου
- Πρόωρη λήξη δανεισμού του Ζαχά από τη Λιόν
- Υψηλού επιπέδου εμπορική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ στην Αθήνα για την ανάπτυξη ελληνο-ισραηλινών οικονομικών σχέσεων
- Νέα μέθοδος παραγωγής λιπασμάτων μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα
- Επιστροφή του Ναϊνγκολάν στα γήπεδα του ποδοσφαίρου
- EFL: Ενίσχυση του προγράμματος «Green Club» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους 72 συλλόγους-μέλη