Σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη ανησυχεί τουρίστες και αθλητές, με 9000+ σεισμούς να καταγράφονται πρόσφατα. Εκατοντάδες μικροσεισμοί έχουν συγκλονίσει τη Σαντορίνη αυτή την εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κατασκευών που βρίσκονται σε απόκρημνους ηφαιστειακούς γκρεμούς του νησιού. Παρά την απουσία σοβαρών ζημιών, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, με τον κίνδυνο ενός ισχυρότερου σεισμού να παραμένει.
Η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και δεν αποκλείεται ένας ισχυρότερος σεισμός. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία, ειδικά για όσους εξερευνούν το νησί με τρόπους που απαιτούν ακριβή έλεγχο του σώματος, όπως οι αθλητές του παρκούρ. Η Σαντορίνη, γνωστή για τα ασβεστωμένα κτίρια που ισορροπούν στις απότομες πλαγιές της, έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για extreme sports.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το έδαφος είναι ασταθές και υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, με πολυτελή ξενοδοχεία να κρέμονται πάνω από τους γκρεμούς. Την Πέμπτη (6 Φεβρουαρίου), η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες να αναχωρήσουν με πλοία και αεροπλάνα. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις και περιορισμούς στην πρόσβαση στη καλντέρα.
Η κυβέρνηση κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις κατολισθήσεων. Παρά τον πανικό, ο Ελβετός τουρίστας και αθλητής του παρκούρ, Damien Stole, δήλωσε ότι δεν φοβάται και ότι θα παραμείνει στο νησί. Για εκείνον, η Σαντορίνη παραμένει ένα φυσικό playground, ακόμη και όταν η γη κάτω από τα πόδια του τρέμει.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την αρχή του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, έχουν καταγραφεί περισσότερους από 8.900 σεισμούς, με πάνω από 6.900 να έχουν μεγέθη Μ≥1.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί, με μεγέθη Μ≥4.0, εντοπίστηκαν βόρεια της Ανύδρου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr