Σαουδάραβας διδάκτορας καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση για tweets

Σαουδάραβας διδάκτορας καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση για tweets

«Η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν πρέπει να ποινικοποιείται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department

«Η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν πρέπει να ποινικοποιείται

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε έναν διδάκτορα σε 34 χρόνια φυλάκιση για διάδοση «φημών» και retweet σε αντιφρονούντες, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που ελήφθησαν την Πέμπτη, μια απόφαση που έχει προκαλέσει παγκόσμια καταδίκη.

Ακτιβιστές και δικηγόροι θεωρούν την ποινή κατά της Salma al-Shehab, μητέρας δύο παιδιών και ερευνήτριας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, συγκλονιστική ακόμη και για τα σαουδαραβικά πρότυπα δικαιοσύνης.

Χωρίς να έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από το βασίλειο, η απόφαση έρχεται εν μέσω της καταστολής της διαφωνίας από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ακόμη και όταν η κυβέρνησή του παρείχε στις γυναίκες το δικαίωμα να οδηγούν και άλλες νέες ελευθερίες στο υπερσυντηρητικό ισλαμικό έθνος.

Η Al-Shehab κρατήθηκε κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στις 15 Ιανουαρίου 2021, λίγες μέρες πριν σχεδιάσει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Freedom Initiative, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η Al-Shehab είπε στους δικαστές ότι κρατήθηκε για περισσότερες από 285 ημέρες στην απομόνωση πριν ακόμη παραπεμφθεί η υπόθεσή της στο δικαστήριο, σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα που έλαβε το Associated Press.

Η Πρωτοβουλία Ελευθερίας περιγράφει την Αλ Σεχάμπ ως μέλος της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδώ και καιρό παραπονιέται για συστηματικές διακρίσεις στο βασίλειο που διοικείται από τους Σουνίτες.

«Η Σαουδική Αραβία έχει καυχηθεί στον κόσμο ότι βελτιώνει τα δικαιώματα των γυναικών και δημιουργεί νομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία με αυτή την αποτρόπαια πρόταση ότι η κατάσταση χειροτερεύει», δήλωσε η Bethany al-Haidari, υπεύθυνη για τη Σαουδική Αραβία.

Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την Πέμπτη τη δίκη της al-Shehab ως «κατάφωρα άδικη» και την ποινή της ως «σκληρή και παράνομη».

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2017, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει επιταχύνει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο με τεράστια τουριστικά έργα – πιο πρόσφατα σχεδιάζει να δημιουργήσει τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο που θα εκτείνονται για περισσότερα από 100 μίλια στην έρημο. Αλλά έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για τις συλλήψεις όσων αποτυγχάνουν να συμμετάσχουν στη σειρά, συμπεριλαμβανομένων αντιφρονούντων και ακτιβιστών, αλλά και πρίγκιπες και επιχειρηματίες.

Οι δικαστές κατηγόρησαν την al-Shehab για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» και «αποσταθεροποίηση του κοινωνικού ιστού» – ισχυρισμοί που προέρχονται αποκλειστικά από τη δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ένα επίσημο δελτίο χρέωσης. Υποστήριξαν ότι η al-Shehab ακολούθησε και έκανε retweet λογαριασμούς αντιφρονούντων στο Twitter και «μετέδιδε ψευδείς φήμες».

Το ειδικευμένο ποινικό δικαστήριο επέβαλε την ασυνήθιστα σκληρή ποινή των 34 ετών σύμφωνα με τους νόμους της Σαουδικής Αραβίας για την αντιτρομοκρατία και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, ενώ θα ακολουθήσει 34ετής απαγόρευση ταξιδιού. Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς η al-Shehab άσκησε έφεση στην αρχική της ποινή των έξι ετών.

«Η ποινή φυλάκισης (έξι ετών) που επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη ήταν μικρή ενόψει των εγκλημάτων της», είπε ένας εισαγγελέας στο εφετείο. «Καλώ να τροποποιηθεί η ποινή υπό το πρίσμα της υποστήριξής της σε όσους προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία, όπως φαίνεται από τους λογαριασμούς της που ακολουθεί και κάνει retweet στο Twitter».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, καθώς και οι πρεσβείες της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Το Πανεπιστήμιο του Λιντς επιβεβαίωσε ότι η al-Shehab ήταν στο τελευταίο έτος των διδακτορικών της σπουδών στην ιατρική σχολή.

«Ανησυχούμε βαθύτατα που μαθαίνουμε για αυτήν την πρόσφατη εξέλιξη στην περίπτωση της Σάλμα και ζητάμε συμβουλές για το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τη στηρίξουμε», ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Η καταδίκη του Al-Shehab επέστησε επίσης την προσοχή της Ουάσιγκτον, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τετάρτη ότι «μελετούσε την υπόθεση».

«Η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν πρέπει να ποινικοποιείται, δεν πρέπει ποτέ να ποινικοποιείται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία της στο Twitter την Πέμπτη ότι το βασίλειο έβαλε στο στόχαστρο την al-Shehab «για τον ειρηνικό ακτιβισμό της στην αλληλεγγύη με τους πολιτικούς κρατούμενους», καθώς και για τη σιιτική της ταυτότητα.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε στο πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο και είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, στις οποίες είπε ότι έθεσε ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνάντησή τους – και η πολύ επικρινόμενη γροθιά – σηματοδότησε μια απότομη ανατροπή από τον προηγούμενο όρκο του Μπάιντεν να κάνει το βασίλειο «παρία» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Κατά την έφεσή της, η al-Shehab είπε ότι η σκληρή κρίση ισοδυναμούσε με «προσωπική καταστροφή, της οικογένειάς μου, του μέλλοντός μου και του μέλλοντος των παιδιών μου». Έχει δύο νεαρά αγόρια, 4 και 6 ετών.

Είπε στους δικαστές ότι δεν είχε ιδέα ότι η απλή αναδημοσίευση αναρτήσεων «από περιέργεια και για να παρατηρήσει τις απόψεις των άλλων», από έναν προσωπικό λογαριασμό με όχι περισσότερους από 2.000 ακόλουθους, συνιστούσε τρομοκρατία.

Δείτε επίσης: Η Φινλανδή πρωθυπουργός δέχεται να κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών – «Δεν έχω να κρύψω τίποτα»

Loading

Play