Σαουδική Αραβία: Πώς ρέει το απαγορευμένο αλκοόλ στο βασίλειο

Σαουδική Αραβία: Πώς ρέει το απαγορευμένο αλκοόλ στο βασίλειο

Το πρώτο κατάστημα αλκοόλ της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε στο Ριάντ και είναι προσβάσιμο σε μη μουσουλμάνους διπλωμάτες.

Ενώ επηρεάζει μόνο μια μικρή, επίλεκτη ομάδα, είναι μια μεγάλη αλλαγή για το υπερσυντηρητικό, θεοκρατικό βασίλειο, όπου το αλκοόλ έχει απαγορευτεί από το 1952, όταν ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας δολοφόνησε Βρετανό διπλωμάτη σε μανία μέθης. Το γεγονός ότι το αλκοόλ απαγορεύεται επισήμως από το Ισλάμ κατέστησε την απόφαση πιο εύκολη.

Αυτό δεν εμπόδισε όμως το αλκοόλ να ρέει στο βασίλειο όλα αυτά τα χρόνια. Απλά αυτό συνέβαινε πίσω από κλειστές πόρτες, όπως εξηγεί σε ρεπορτάζ του το CNBC. Οι ξένες πρεσβείες είναι σε θέση να εισάγουν αλκοόλ βάσει καθορισμένων συμφωνιών με τη σαουδαραβική κυβέρνηση, ενώ ορισμένες έχουν κρύψει ποτά στο βασίλειο σε ασφαλείς «διπλωματικές θυρίδες» που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Από εκεί, τα μπουκάλια πωλούνται συχνά στη μαύρη αγορά σε τεράστιες τιμές, σύμφωνα με κατοίκους του βασιλείου. Όλοι όσοι μίλησαν στο CNBC το έκαναν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Έως και 10 φορές υψηλότερη η τιμή στη μαύρη αγορά

«Όλοι γνωρίζουν ποιες πρεσβείες πωλούν ποτό… μερικές από αυτές βγάζουν πολύ χρήμα, πουλώντας στη μαύρη αγορά σε τέσσερις, πέντε, ακόμη και δέκα φορές υψηλότερη από την κανονική τιμή. Έχει γίνει γελοίο. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει κάτι», δήλωσε στο CNBC Σαουδάραβας επενδυτής με έδρα το Ντουμπάι και το Ριάντ.

Ένα μπουκάλι βότκα ενός λίτρου, για παράδειγμα, κοστίζει συνήθως από 500 έως 600 δολάρια στη μαύρη αγορά, ανέφεραν πηγές, ενώ περιέγραψαν ότι ένα μόνο μπουκάλι Johnnie Walker Blue Label κοστίζει μεταξύ 1.000 και 2.000 δολάρια. Η παρασκευή ποτών στο σπίτι λαμβάνει χώρα επίσης στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ζήσει στο παρελθόν εκεί.

Θα μπει φρένο στο λαθρεμπόριο;

Το νέο κατάστημα στο Ριάντ συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες: η εξουσιοδότηση για είσοδο και αγορές πρέπει να επικυρωθεί μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Diplo και να εγκριθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Οι αγορές υπόκεινται σε μηνιαίο σύστημα ποσοστώσεων ανά εγγεγραμμένο άτομο.

Το νέο σύστημα παρακολούθησης αγορών είναι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος του λαθρεμπορίου που είχαμε πάντα με τους διπλωμάτες», είπε στο CNBC Σαουδάραβας σύμβουλος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και το Κέντρο Διεθνούς Επικοινωνίας δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα του CNBC για σχολιασμό.

Πώς φτάνει το αλκοόλ στο βασίλειο

Πολλοί ξένοι πάντως έχουν προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να φέρουν αλκοόλ στο βασίλειο. Ένας πρώην Βρετανός διπλωμάτης αφηγήθηκε ότι έλαβε μπουκάλια ουίσκι που ήταν αποθηκευμένα μέσα σε ένα εισαγόμενο πιάνο με ουρά, ενώ ένας άλλος περιέγραψε τη στιγμή που μια εταιρεία που έστελνε τα έπιπλά του, με τον υπάλληλο να λέει: «Κύριε, ο καναπές σας στάζει».

Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους πιαστούν να πίνουν ή να πουλάνε αλκοόλ, που κυμαίνονται από πρόστιμα ή μαστιγώματα έως απελάσεις και φυλάκιση.

Δείτε επίσης: Κι άλλο πυραυλικό χτύπημα των Χούθι – Ξέσπασε πυρκαγιά σε τάνκερ

Loading

Play