«Σχέδιο δράσης 10 σημείων» κατά του κορονοϊού, από την Ευρωομάδα της Αριστεράς

«Σχέδιο δράσης 10 σημείων» κατά του κορονοϊού, από την Ευρωομάδα της Αριστεράς

Τις δέκα δικές τους προτάσεις ανάληψης άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στα συστήματα υγείας, στην οικονομία και την κοινωνία των κρατών-μελών, δημοσιοποίησαν τα μέλη της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, σε απάντηση της ανακοίνωσης της Κομισιόν, στις 13 Μαρτίου, αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

Το «σχέδιο δράσης 10 σημείων» προσυπογράφουν οι: Δημήτρης Παπαδημούλης (Αντιπρόεδρος ΕΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Martin Schirdewan (Συμπρόεδρος Ευρωομάδας της Αριστεράς, Die Linke, Γερμανία), Manon Aubry (Συμπρόεδρος Ευρωομάδας της Αριστεράς, LFI, Γαλλία), José Gusmão (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία) και Chris MacManus (Sinn Féin, Ιρλανδία). Επισημαίνουν ότι «το σχέδιο αντίδρασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ οφείλει να προστατεύσει τις ζωές, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως κόστους» και τονίζουν πως η πρωτοφανής έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζουμε «απαιτεί, αντίστοιχα, πρωτοφανή μέτρα αντιμετώπισης».

Όπως σημειώνουν, η Αριστερά -καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «δεν επαρκούν» για την αντιμετώπιση μίας κρίσης αυτής της κλίμακας- ζητά πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με βάση τις ακόλουθες αρχές: Προστασία της ανθρώπινης ζωής ανεξαρτήτως κόστους, κρατικό έλεγχο σε βασικούς τομείς για αποτελεσματική αντιμετώπιση, προστασία των θέσεων εργασίας, των εισοδημάτων και της κοινωνικής ασφάλισης, προστασία της στέγασης και της πρόσβασης σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για όσους δεν έχουν εισοδήματα, διασφάλιση ότι «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Σχέδιο Δράσης 10 Σημείων

1) Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προκειμένου οι κυβερνήσεις να μπορούν να δαπανήσουν (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού) το ποσό που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η αναστολή της συνιστώμενης δημοσιονομικής προσαρμογής και η παροχή πρόσθετων δαπανών μόνο σε στοχοθετημένους τομείς, όπως προτείνεται από την Επιτροπή, δεν είναι αρκετή και πιθανόν θα μειώσει την ταχύτητα των δαπανών από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

2) Αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις να στηρίξουν ή να κρατικοποιήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο, ζωτικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ.

3) Άμεση ενίσχυση, κινητοποίηση και ανακατεύθυνση κονδυλίων για να ενισχυθεί η δημοσιονομική προσπάθεια, Τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κρίση. Ο υφιστάμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί και να αναπροσανατολίσει περαιτέρω κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συνοχής, τα οποία μπορούν να αναληφθούν από τα κράτη-μέλη, ανάλογα με τις ανάγκες.

4) Άμεση πληρωμή από την ΕΚΤ σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Τουλάχιστον 2.000 ευρώ σε κάθε πολίτη της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι κάθε άτομο μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του όσο θα βρίσκεται σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης ή καραντίνας. Αυτό πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, καθ’ όσο διαρκεί η κοινωνική αποστασιοποίηση. Για άτομα με υψηλό εισόδημα ή υψηλό πλούτο, αυτά τα κεφάλαια μπορούν αργότερα να μεταφερθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς μέσω του φορολογικού συστήματος.

5) Mεταρρύθμιση της «κλείδας κατανομής» (capital key) της ΕΚΤ με βάση τις ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών μελών. Η ΕΚΤ πρέπει να δεσμευτεί ότι θα προβαίνει σε απεριόριστες, άνευ όρων αγορές κρατικού χρέους, βάσει των υγειονομικών και κοινωνικών αναγκών των κρατών-μελών, αντί της κλείδας κατανομής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να συνεχίσουν να δαπανούν και να μειώνουν τα αυξανόμενα spreads σε κρατικά ομόλογα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί μία επανάληψη της κρίσης του δημόσιου χρέους.

6) Κάθε δάνειο του EΜΣ πρέπει να χορηγείται μέσω νέου μηχανισμού, χωρίς τόκους και προϋποθέσεις. Οι υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ στα κράτη- μέλη έρχονται με διαχρονικές προϋποθέσεις -λιτότητας- για τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια της τρόικας. Εάν ο ΕΜΣ των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την κρίση, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός που θα επιτρέπει την παροχή άνευ όρων πιστώσεων μηδενικού επιτοκίου στα κράτη-μέλη που χρειάζονται χρηματοδότηση.

7) Επανεξέταση του προγράμματος αγοράς προμηθειών από την ΕΚΤ προς όφελος των ΜΜΕ. Η ΕΚΤ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, ιδίως το πρόγραμμα αγοράς του εταιρικού τομέα, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά την άμεση στήριξή της προς τις ΜΜΕ, υπό τον όρο της δέσμευσης της εκάστοτε επιχείρησης για προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

8) Παροχή βοήθειας στις ΜΜΕ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπό τον όρο της δέσμευσης της επιχείρησης για την προστασία της απασχόλησης, των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

9) Απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων και των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Τα συγκεκριμένα αγαθά ή τομείς που είναι κρίσιμοι για την αντιμετώπιση της κρίσης ή και που έχουν ήδη επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση πρέπει να προστατευθούν από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Τα κράτη-μέλη πρέπει να κλείνουν τα Χρηματιστήρια όταν ξεπερνούνται τα όρια υψηλής μεταβλητότητας.

10) Να τερματιστούν οι κυρώσεις της ΕΕ που βλάπτουν τις πληγείσες χώρες, Η ΕΕ πρέπει να άρει άμεσα τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, οι οποίες περιορίζουν άμεσα ή έμμεσα την πρόσβαση σε ιατρικά και ανθρωπιστικά αγαθά, επιβάλλοντας έτσι συλλογική τιμωρία σε πολίτες, επιδεινώνοντας την πανδημία. Επίσης, να ασκήσει πιέσεις διεθνώς ώστε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

©Πηγή: amna.gr

Loading