Σχεδόν το 60% των Ρώσων παραδέχονται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι

Σχεδόν το 60% των Ρώσων παραδέχονται ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει η εφημερίδα Novaya Gazeta, έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων πιστεύουν ότι στην Ρωσία υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Συγκεκριμένα το 23% εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν, ενώ το 40% δήλωσε ότι «μάλλον υπάρχουν». Επίσης το 22% δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004, όποτε και άρχισε να πραγματοποιείται μια τέτοια έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου. Το 2018, την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι εξέφραζε το 19% ενώ το 31% έλεγε ότι “μάλλον υπάρχουν”.

Ο διευθυντής του Levada -Centr Λεβ Γκουντκόφ δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι η αύξηση του εν λόγω ποσοστού σχετίζεται με την υπόθεση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ (ο οποίος είχε διωχθεί για διακίνηση ναρκωτικών με ψευδή στοιχεία, για αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της FSB, προκαλώντας την παρέμβαση της ρωσικής κυβέρνησης) αλλά και με τις διώξεις διαδηλωτών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το καλοκαίρι για τον αποκλεισμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις τοπικές εκλογές.

«Συγκεκριμένα επίθετα ατόμων που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις αυτές, δεν θυμούνται για να τα αναφέρουν. Με το πρώτο ερώτημα θυμούνται τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και στους πολιτικούς κρατούμενους εντάσσουν όσους είχαν καταδικαστεί για τις διαδηλώσεις αυτές του καλοκαιριού με βάσει το άρθρο περί εξτρεμιστικής δραστηριότητας» δήλωσε ο Γκουντκόφ, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα αντιμετωπίζει σκληρά όσους διαφωνούν μαζί του, αλλά δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες».

Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπινών δικαιωμάτων Memorial, εκτιμά ότι υπάρχουν 63 πολιτικοί κρατούμενοι και καταδικασθέντες για τις ιδεές τους σε όλη την χώρα. Σ αυτούς περιλαμβάνονται οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Μόσχα και την Ινγκουσετία, οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις των οργανώσεων «Νέο Μεγαλείο» και «Δίκτυο» (το οποίο έχει αναγνωρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου).

Επίσης σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης Memorial, διώκονται 245 άτομα για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Κυρίως πρόκειται για μέλη του δόγματος των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία και θεωρείται εξτρεμιστική οργάνωση και για μέλη του πανισλαμικού κόμματος «Χιζμπ-ουτ Ταχρίρ» (που επίσης έχει αναγνωρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση).

 

Πηγή: Novaya Gazeta

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play