Σχοινάς: Ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων

Σχοινάς: Ανάγκη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων

Την ανάγκη εξοπλισμού και εκπαίδευσης της κοινωνίας και του συστήματος στην Ευρώπη ανέδειξε ο κ. Σχοινάς σε ομιλία που πραγματοποίησε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση της Λευκορωσίας, όπου «ένα απολυταρχικό καθεστώς χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές προκειμένου να ασκήσει πίεση στα κράτη – μέλη της ΕΕ και να σπείρει διχόνοια στις κοινωνίες μας, χρησιμοποιώντας επίσης τη διαστρέβλωση της πληροφορίας για να προωθήσει την ατζέντα του, επιτιθέμενο στη Δύση και στην ΕΕ, στις αξίες μας και σε όλα όσα εκπροσωπούμε ως Ευρωπαίοι». Πιο πρόσφατα, σημείωσε, η Ουκρανία χτυπήθηκε από ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, ενώ ανάλογα περιστατικά πιο περιορισμένης έκτασης συνέβησαν στη Σουηδία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται για κάτι αθώο», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και έκανε λόγο για επιθέσεις οι οποίες «εξελίσσονται διαβρωτικά με στόχο να φθάσουν μέχρι την καρδιά της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας» και δεν έχουν πλέον αποκλειστικά οικονομικό σκεπτικό. «Στοχεύουν όλο και περισσότερο σε τομείς και μονάδες κρίσιμες για τη λειτουργία των οικονομιών και των κοινωνιών μας και, όταν επιτυγχάνουν, πίσω από τις υπηρεσίες, πίσω από τους προμηθευτές πετρελαίου και τα νοσοκομεία, υπάρχουν οι ζωές των πολιτών που διακυβεύονται», υπογράμμισε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε εμφατικά ότι αυτές οι απειλές πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτούς τους κακόβουλους παίκτες να διεισδύσουν στην άμυνά μας, στους θεσμούς ή στην καθημερινή ζωή των πολιτών μας. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να δρουν στη σκιά, να παραλύουν τις οικονομίες, να ενσταλάζουν δυσπιστία στους θεσμούς μας και να στρέφουν τους πολίτες τον έναν εναντίον του άλλου», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ασφάλεια να προσαρμοστεί σε αυτές τις απειλές, μετακινούμενη από την παραδοσιακή αντίληψη σε όλο το φάσμα των δράσεων και των πολιτικών. «Αυτό κάναμε στην κρίση με την Λευκορωσία. Αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και με την Ουκρανία, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε ο έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ.

Κομβικής σημασίας είναι, συνέχισε, η κινητοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της κυβερνοασφάλειας. «Πρέπει να βγάλουμε τον κυβερνοχώρο από το τεχνικό του πλαίσιο και να το θέσουμε στην καρδιά της ασφάλειας και της άμυνάς μας», εξήγησε ο κ. Σχοινάς, καθώς, όπως είπε, πριν ένα εχθρικό τεθωρακισμένο περάσει τα σύνορα ή ένα αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, έχουν γίνει διαδικτυακές απόπειρες ώστε να πειστούν οι πολίτες μας ότι δεν είναι ασφαλείς. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει», διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και περιέγραψε τη δράση που αναλαμβάνει η Ένωση, προκειμένου να οικοδομήσει τη δυνατότητα προετοιμασίας της για αποτροπή και αντίδραση σε ψηφιακές και υβριδικές απειλές.

Δείτε επίσης: Ουκρανία – Αγωνία από τους ομογενείς: «Ακούμε συνεχώς εκρήξεις»

Loading