Σχοινάς: «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή προσέγγιση για πιθανή κακόβουλη χρήση προϊόντων»

Σχοινάς: «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή προσέγγιση για πιθανή κακόβουλη χρήση προϊόντων»

Την ανάγκη για ευρωπαϊκή προσέγγιση σε σχέση με την «πιθανή κακόβουλη χρήση» προϊόντων όπως τα λογισμικά παρακολούθησης τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με το εάν η πρόταση της Κομισιόν για νέα πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα κάνει κάτι και αναφορικά με τη ρύθμιση των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, απάντησε ότι τα εν λόγω λογισμικά «καλύπτονται από την πράξη κυβερνοανθεκτικότητας. (Το λογισμικό παρακολούθησης) είναι προϊόν το οποίο εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία είτε σε εξοπλισμό είτε σε λογισμικό».

«Με την σημερινή πρόταση, ανεβάζουμε το επίπεδο στις άμυνες της κυβερνοασφάλειας στα προϊόντα δημιουργώντας περισσότερες δυσκολίες στο λογισμικό να μπει στα συστήματα των οποίων η ασφάλεια ενισχύεται. Αυτή είναι η μία πλευρά. Αυτό δεν αφορά τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει «να είναι δυνατό να κυνηγηθούν οι κακοί , αλλά ταυτόχρονα με πλήρη σεβασμό σε όλες τις εγγυήσεις μας, στο πλαίσιο του δικαστικού ελέγχου, της προστασίας των δεδομένων, των ανεξάρτητων αρχών που παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Αυτό βρίσκεται σε εθνικό επίπεδο, στις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά δεν έχουμε τέτοιο σύστημα για λογισμικό παρακολούθησης (ευρωπαϊκά)» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Επισήμανε ότι «στον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι αγορές, πάντα υπάρχει κίνδυνος γι’αυτά τα προϊόντα να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες για να κατασκοπεύσουν τους ανταγωνιστές τους, για κάθε πιθανή χρήση. Χρειαζόμαστε λοιπόν μία εντολή, χρειαζόμαστε πλαίσιο, δικαστικές εγγυήσεις και πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για την πιθανή κακόβουλη χρήση αυτών των προϊόντων. Ανεβάζουμε το επίπεδο όσον αφορά στα προϊόντα το οποίο κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την κακόβουλη χρήση που βρίσκεται μπροστά μας».

Δείτε επίσης: ΕΕ: Ένας στους πέντε, κινδυνεύει με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό

Loading

Play