Ανησυχίες για ενδεχόμενο ισχυρότερο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνα καθηγητή σεισμολογίας. Ακολουθώντας τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός ισχυρότερου σεισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον καθηγητή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι σεισμοί της κλίμακας 7,0 έως 7,4 βαθμών έχουν πλήξει επανειλημμένα την περιοχή, με τον πιο καταστροφικό να σημειώνεται το 1509, προκαλώντας πολλές απώλειες.
Ο καθηγητής Παπαζάχος, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ERTNews, σημείωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε χθες ακολούθησε μια σειρά από πάνω από 130 μετασεισμούς, με τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα να φτάνει τα 5,5 βαθμούς. Είναι μια παραγωγική σεισμική ακολουθία, η οποία θα μελετηθεί περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν ο σεισμός των 6,2 βαθμών ήταν το κύριο γεγονός, επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία εκτείνεται σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων, το οποίο ευθυγραμμίζεται με σεισμό αυτού του μεγέθους. Ο Παπαζάχος υπογράμμισε ότι η Κωνσταντινούπολη, ως ένας εκτενής αστικός και βιομηχανικός κόμβος, έχει πληγεί ακόμα και από τον χθεσινό σεισμό των 6,2 βαθμών, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια σεισμική δραστηριότητα της κλίμακας 7,2 ή 7,4 αν συνέβαινε κοντά στην πόλη.
Τόνισε επίσης ότι το τμήμα της ρήξης κοντά στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 βαθμών. Για τα τελευταία 300 χρόνια, δεν έχει καταγραφεί μεγαλύτερος σεισμός από 7 στην κλίμακα Ρίχτερ, επισημαίνοντας ότι η σεισμική ενέργεια στην περιοχή αυτή δεν έχει απελευθερωθεί, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή «χρωστά» έναν μεγάλο σεισμό.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι αυτές οι ανησυχίες για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης είναι κοινές στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, η οποία παρακολουθεί στενά τη σεισμική ακολουθία κατά μήκος της Βόρειας Ανατολικής Ρήξης. Οι διεθνείς μελέτες και προσομοιώσεις επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να είναι δυσανάλογα σοβαρός λόγω της πυκνής κατασκευής και της κακής ποιότητας πολλών κτηρίων.
Απαντώντας σε ανησυχίες σχετικά με το αν ένας πιθανός ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα, ο Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός: «Η ρήξη εκτείνεται μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάει ταυτόχρονα. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα την ελληνική επικράτεια.»
Πηγή περιεχομένου: in.gr