Σερβία-Ολ. Βάρχελι: «Η ΕE προσφέρει καλύτερα επενδυτικά προγράμματα απ’ ό,τι οι Κινέζοι»

Σερβία-Ολ. Βάρχελι: «Η ΕE προσφέρει καλύτερα επενδυτικά προγράμματα απ’ ό,τι οι Κινέζοι»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλύτερο επενδυτικό σχέδιο για τα δυτικά Βαλκάνια απ’ ό,τι η Κίνα διεμήνυσε από το Βελιγράδι ο Επίτροπος για την διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι κατά τις συναντήσεις που είχε με την σερβική πολιτική ηγεσία. «Δεν αποτελεί καθήκον μας να καθορίζουμε τις σχέσεις της Σερβίας με τρίτες χώρες, αλλά φυσικά θα θέλαμε να συμμετάσχει και η Σερβία στο πρόγραμμα διότι κάναμε μια ελκυστική προσφορά. Βλέπω ότι οι Κινέζοι επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον αλλά νομίζω ότι έχουμε καλύτερη προσφορά από τους Κινέζους επενδυτές», δήλωσε ο Βάρχελι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Επίτροπος για την Διεύρυνση ανέφερε ότι τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που αποφάσισε η Κομισιόν να διαθέσει την επόμενη δεκαετία για τα δυτικά Βαλκάνια θα επενδυθούν σε μεγάλα έργα υποδομής, κυρίως στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο που θα συνδέουν τις χώρες τις περιοχής μεταξύ τους, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σχέδιο της ΕΕ προβλέπονται και άλλα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν υπό την μορφή βοήθειας σε διάφορα προγράμματα στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της ενεργειακής συνδεσιμότητας, της οικολογίας κ.α.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Κομισιόν για τα δυτικά Βαλκάνια επισημαίνοντας ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όλους του πόρους. Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεργασία της Σερβίας με την Κίνα και την Ρωσία, όπως επίσης και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για την κριτική που ασκήθηκε, δήλωσε ωστόσο ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκθεση. «Με κατηγορούν γιατί επέμενα να αγοράσουμε το οπλικό πυραυλικό σύστημα ΄Pancir΄ από την Ρωσία και τα drones από την Κίνα για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Αναλαμβάνω την ευθύνη και δηλώνω ότι θα προσπαθήσω να προωθήσω και την αγορά και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από μία άλλη, επίσης ΄προβληματική΄ χώρα» τόνισε ο Βούτσιτς, στην συνέντευξη Τύπου, εννοώντας προφανώς την προμήθεια των τουρκικών drones ΄Byraktar΄. Αβάσιμες χαρακτήρισε τις επικρίσεις για τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από την πολιτική ζωή, όπως και τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. «Μου ασκείται κριτική ότι έκανα κατάχρηση του αξιώματος του προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετείχα στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του οποίου είμαι επικεφαλής» δήλωσε ειρωνικά ο Βούτσιτς. 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι, παρά τις επικρίσεις, η Σερβία παραμένει αφοσιωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία, επισήμανε ωστόσο ότι «κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα  και διατηρεί το δικαίωμα να λαμβάνει διαφορετικές αποφάσεις για την υπεράσπιση των εθνικών του συμφερόντων».

Ο Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι συναντήθηκε στο Βελιγράδι και με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία μποϋκόταραν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου.  Η σερβική αντιπολίτευση ζήτησε από την ΕΕ να θέσει όρους στην Σερβία για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν την πολιτική ομαλότητα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play