Σερβία: Παραίτηση Βούτσιτς από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) σε συνέδριο του κόμματος σήμερα, Σάββατο, λέγοντας ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να ενωθεί η χώρα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα παραμείνει αρχηγός του κράτους

Η κίνηση ήρθε μία ημέρα αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη Σερβία και από τα γειτονικά κράτη Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και Βοσνία συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου σε ένδειξη υποστήριξης στον Βούτσιτς μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για δύο περιπτώσεις μαζικών πυροβολισμών που σκότωσαν 18 άτομα προ ημερών.

propoli

Εξάλλου, ακόμα μία αντικυβερνητική διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Σάββατο.

Η ηγετική ομάδα του SNS αποδέχθηκε την πρόταση παραίτησης του Βούτσιτς στο συνέδριο του κόμματος στο Κραγκούγεβατς της κεντρικής Σερβίας και διόρισε τον υπουργό Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ως αντικαταστάτη του, όπως είχε προτείνει ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε στο συνέδριο ότι πιστεύει ότι απαιτείται μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για να ενωθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός όσων θέλουν να πολεμήσουν για τη νίκη της πατριωτικής Σερβίας… μια επιτυχημένη Σερβία που θα επικεντρωθεί στους πολίτες της, για μια χώρα που δεν θα αναζητεί λόγους διχασμού, αλλά ενότητας και ομόνοιας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων εξαπολύουν εδώ και καιρό κατηγορίες εναντίον του Βούτσιτς και του SNS για αυταρχισμό, περιορισμό των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης, βία κατά πολιτικών αντιπάλων, διαφθορά και δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Βούτσιτς και οι σύμμαχοί του αρνούνται τις κατηγορίες.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Στέλνει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Loading