Η αιματηρή επίθεση ανταρτών του ELN εναντίον διαφωνούντων των πρώην FARC και του άμαχου πληθυσμού από την Πέμπτη είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από ογδόντα άνθρωποι στην περιφέρεια Κατατούμπο (βορειοανατολικά). Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Βιγιαμισάρ, επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στον νομό Νόρτε δε Σανταντέρ, «εκτιμάμε πως πάνω από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους». Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για περίπου 60 νεκρούς.
Άλλοι «πάνω από 20 (άνθρωποι) τραυματίστηκαν και περίπου 5.000 εξαναγκάστηκαν να εκτοπιστούν» εξαιτίας των εχθροπραξιών. Από την Πέμπτη, αντάρτες των δυο παρατάξεων συγκρούονται για τον έλεγχο της περιοχής, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή κοκαΐνης.
Μπροστά σ’ αυτό το νέο κεφάλαιο βίας, που θυμίζει τις χειρότερες ώρες του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, ο στρατός εντείνει την ανάπτυξη μονάδων του στα όρη της περιφέρειας Κατατούμπο, σύμφωνα με τον στρατηγό Λουίς Εμίλιο Καρδόσο, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «πολύ κρίσιμη». Η επίθεση του ELN έβαλε τέλος στην εκεχειρία με διαφωνούντες των πρώην FARC, γεγονός που οδήγησε στη νέα αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος σοσιαλδημοκράτης που αναλαμβάνει την ηγεσία της Κολομβίας, είχε υποσχεθεί να επιδιώξει την ειρηνική επίλυση του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου και είχε αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον ELN από το 2022. Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας επιθέσεων των ανταρτών και διαφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
Το 2016, η ιστορική συμφωνία ειρήνης είχε οδηγήσει στον αφοπλισμό των FARC, αλλά οι διαφωνούντες ξαναπήραν τα όπλα. Το νέο κεφάλαιο αιματοχυσίας στην Κατατούμπο προκάλεσε μαζικούς εκτοπισμούς προς την Τιμπού, με πρόσφατες αναφορές για 4 προσωρινά κέντρα φιλοξενίας των πληγέντων, όπου διαπιστώθηκε έντονο αίσθημα απελπισίας.
Η Κατατούμπο, περιφέρεια με πάνω από 500.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, αποτελεί σύμβολο του πολέμου που έχει στοιχίσει πάνω από 9,5 εκατομμύρια θύματα σε έξι δεκαετίες. Η Κολομβία αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα «εγκλήματα πολέμου» του ELN, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ