Σφοδρή επίθεση τζιχαντιστών στο Μαλί: τουλάχιστον 32 νεκροί

Σφοδρή επίθεση τζιχαντιστών στο Μαλί: τουλάχιστον 32 νεκροί

Φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 32 ανθρώπους ανοίγοντας πυρ εναντίον οχηματοπομπής πολιτικών οχημάτων με συνοδεία του στρατού και μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ στο βόρειο Μαλί. Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως καταδιώκουν τους τρομοκράτες που διέπραξαν την επίθεση.

Η έφοδος εναντίον αρκετών δεκάδων οχημάτων έγινε την Παρασκευή στην Κομπέ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Γκαό, σε περιοχή που συχνά πλήττεται από βίαια επεισόδια. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν διεξαγάγει επανειλημμένα αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή.

Σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο έκανε λόγο για ενέργεια “ομάδας πολλών τρομοκρατών”. Κατά τη διάρκεια μαχών, “κρυμμένοι τρομοκράτες έβαλαν εσκεμμένα στο στόχαστρο άμαχους επιβάτες” οχημάτων, με αποτέλεσμα να βρουν “τον θάνατο 25 άμαχοι” και να τραυματιστούν άλλοι 13, “στην πλειονότητά τους νεαροί αλλοδαποί χρυσωρύχοι” που μετέβαιναν σε χρυσωρυχείο στην Γκαό.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) “καταδιώκουν τους τρομοκράτες, δράστες της επίθεσης εναντίον της συνοδείας”. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις επέτρεψαν να εντοπιστούν “19 πτώματα τρομοκρατών που είχαν εγκαταλειφθεί” καθώς και οπλισμός.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε μη κυβερνητική οργάνωση που δρα στην περιοχή. Τζιχαντιστές έστησαν ενέδρα την Παρασκευή μεταξύ της Γκαό και της Ανσογκό εναντίον της οχηματοπομπής που συνοδευόταν από στρατιωτικούς του Μαλί και μισθοφόρους της Βάγκνερ, σύμφωνα με τοπικό αιρετό.

Σύμφωνα με αιρετό στο βόρειο Μαλί, τη στιγμή της επίθεσης οι ΕΔΜα και μισθοφόροι της Βάγκνερ επέβαιναν σε “πάνω από δέκα οχήματα” με αποστολή να “εγγυηθούν τη διέλευση των πολιτών” που κινούνταν με “22 μικρά λεωφορεία, έξι μεγάλα λεωφορεία και οκτώ φορτηγά”. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση ως αυτό το στάδιο.

Ο οδικός άξονας Ανσογκό-Γκαό, στο βόρειο Μαλί, έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο επανειλημμένων επιθέσεων από τζιχαντιστές ή συμμορίες που ληστεύουν πολίτες. Το Μαλί παραμένει από το 2012 βυθισμένο σε σοβαρή κρίση ασφαλείας, που προκαλεί κυρίως η δράση οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο ΙΚ.

Τη χώρα του Σαχέλ κυβερνά στρατιωτική χούντα, έπειτα από δυο πραξικοπήματα το 2020 και το 2021. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των τζιχαντιστών θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ρητορική της χούντας, που διαβεβαιώνει πως η στρατηγική ρήξης που ακολούθησε έχει αντιστρέψει την τάση στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Loading

Play