Την εικόνα ότι κάτι κινείται τις τελευταίες ημέρες στο Ουκρανικό σκιαγράφησαν, έστω και θολά, χθες, Δευτέρα, από την Ουάσινγκτον, όπου είχαν διμερή συνάντηση οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που για την Γαλλία προέχει είναι η δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη μόνιμης και σταθερής ειρήνης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, κατά την άποψή της γαλλικής διπλωματίας, η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Επί του ζητήματος αυτού, ο αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ομιλητικός χθες στην Ουάσιγκτον.
Τα νεότερα στοιχεία από την χθεσινή συνάντηση περιλαμβάνουν αναφορές του προέδρου Τραμπ ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν την εγκατάσταση ειρηνευτικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν αποκλείει την συμμετοχή της Γαλλίας στην εν λόγω δύναμη, υπογράμμισε ότι για να είναι ισχυρή και αξιόπιστη η παρουσία της θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αλληλεγγύη των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης. Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι από την τήρηση αυτής της εκεχειρίας θα κριθεί και η σοβαρότητα της Μόσχας.
Σχετικά με την συνάντηση Τραμπ–Ζελένσκι, η γαλλική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη καθώς η Ουκρανία εισέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να συνδέσει την συνάντηση με το ζήτημα της αποζημίωσης της χώρας του μέσω συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, προβάλλοντας χρηματικά ποσά που δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος Μακρόν. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε ότι δεν είναι αντίθετος στην επίτευξη συμφωνιών για συνεκμετάλλευση του ουκρανικού ορυκτού πλούτου από ρωσικές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις του με τις δύο πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία.
Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί διεθνώς σχετικά με το Ουκρανικό είναι η μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από την Ομάδα των Επτά (G7) που συνεδρίασε χθες, καθώς και τα γεγονότα στο επίπεδο του ΟΗΕ. Η Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα ευρωπαϊκής έμπνευσης που καταδίκασε την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ βρέθηκαν απομονωμένες. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε ψήφισμα αμερικανικής έμπνευσης, το οποίο δεν αναγνώρισε τη ρωσική επιθετικότητα, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες απείχαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ