Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας έφθασαν σήμερα στην Ουκρανία για συνομιλίες με θέμα την χαλάρωση των όρων χρήσης των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας που κατηγορείται για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έκανε με τρένο τη διαδρομή που συνδέει τα πολωνικά σύνορα με το Κίεβο μαζί με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες, όταν η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεσμεύθηκαν ότι θα παραμείνουν βασικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Η επίσκεψή τους πραγματοποιείται την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί μετ’ επιτάσεως όπλα μεγαλύτερης ισχύος πυρός και χαλάρωση των περιορισμών που συνοδεύουν τη χρήση των όπλων που χορηγούν οι δυτικοί σύμμαχοι στο Κίεβο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ερωτήθηκε για το θέμα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε: «Το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».
Παρά την ακλόνητη υποστήριξή του προς την Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος θέλει πάση θυσία να αποφύγει μία ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στη χώρα του και τη Ρωσία. Χθες, από το Λονδίνο, στο πλευρό του Ντέιβιντ Λάμι, ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία «με ό,τι χρειάζεται, την στιγμή που το χρειάζεται, για να είναι όσο περισσότερο γίνεται αποτελεσματική στον αγώνα της κατά της ρωσικής επίθεσης».
Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιεί το πέμπτο του ταξίδι στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο 2022 και την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θέλει επίσης να βεβαιωθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να συντηρήσουν και να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα όπλα αυτά.
Σε ερώτηση του Sky News σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει πράσινο φως από την Ουάσινγκτον στην προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Αντονι Μπλίνκεν απάντησε: «Δεν το αποκλείουμε, αλλά όταν το κάνουμε, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται με τρόπο που προωθεί τους στόχους που προσπαθούν να επιτύχουν οι Ουκρανοί».
Χθες, το Κίεβο έλαβε μία καλή είδηση όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε συμφωνία για την εκταμίευση βοήθειας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Κίεβο. Αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την παράδοση από το Ιράν στην Ρωσία πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Με τους ιρανικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της, η Μόσχα θα έχει την άνεση να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς κατά περιοχών της δυτικής Ουκρανίας που μέχρι σήμερα βρίσκονταν λίγο ως πολύ στο απυρόβλητο.
Οι Δυτικοί ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για την πώληση των πυραύλων στην Μόσχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιτρέψει στην Ουκρανία στις αρχές του έτους να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση άμεσης αντιπαράθεσης εκατέρωθεν των συνόρων.
Αλλά το Κίεβο εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα αιφνιδιαστική επίθεση κατά του ρωσικού εδάφους στη περιοχή του Κουρσκ, με στόχο να αναγκάσει την Μόσχα να μετατοπίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που αυτή τη στιγμή προωθούνται στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να άρει το αμερικανικό βέτο για τη χρήση των πυραύλων μακρού βεληνεκούς Storm Shadow κατά της Ρωσίας. Το Λονδίνο πιέζει τις ΗΠΑ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στη χρησιμοποίηση των αμερικανικών όπλων.
Ένα από τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας είναι η χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν τα αμερικανικά συστήματα τακτικών πυραύλων ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Σε κοινή επιστολή προς τον Μπάιντεν, κορυφαίοι ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου του ζητούν να αναλάβει άμεσα δράση. Η Ρωσία δεν θα πρέπει να μπορεί να διαπράττει ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής που υπογράφεται από το Μάικ ΜακΚόλ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι βαθιά διχασμένο ως προς το θέμα της Ουκρανίας και τυχόν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο μπορεί να μεταβάλει ριζικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση επιστροφής του Τραμπ στην Λευκό Οίκο, η βοήθεια προς το Κίεβο θα χρησιμοποιηθεί για να αναγκασθεί το Κίεβο να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις προς τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.