Σχεδόν το 61% των Βουλγάρων λένε ότι καθημερινά βλέπουν ειδήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν αναληθείς, διαστρεβλωμένες ή γενικά ψευδείς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη Myara Sociology Agency και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Αυτό το σημαντικό ποσοστό υποδηλώνει ότι αυτό που ορίζεται ως fake news έχει μετατραπεί στη νέα κανονικότητα. Τα στοιχεία προέρχονται από μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 16 και 17 Ιανουαρίου μεταξύ 800 ενηλίκων στη Βουλγαρία.
Το 17,5% των ερωτηθέντων είπαν ότι έρχονται αντιμέτωποι με ψευδείς ειδήσεις μία ή μερικές φορές τον μήνα, το 12,8% λένε ότι τους συμβαίνει λιγότερο συχνά και το 5,6% πιστεύει ότι ουσιαστικά ποτέ δεν έχει διαβάσει ψευδείς ειδήσεις. Η δημοσκόπηση δείχνει μια παράξενη εικόνα: η αντίληψη των χρηστών για τη μαζική διάδοση ψευδών πληροφοριών συμβαδίζει με την αντίληψή τους για τους περιορισμούς.
Όταν ρωτήθηκαν αν έχουν ακούσει ποτέ ή αν έχουν διαπιστώσει να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στους χρήστες του Facebook, το 42,6% είπε ότι άκουσε τέτοιες περιπτώσεις ή τις διαπίστωσε τουλάχιστον μία φορά. Στο 15,8% έχουν επιβληθεί περιορισμοί και επίσης έχουν ακούσει για άλλες περιπτώσεις. Μόνο το 1,3% είπε ότι περιόρισαν τους ίδιους αλλά ποτέ δεν άκουσαν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε άλλους χρήστες, ενώ το 39,8% απάντησε ότι δεν έχουν ακούσει να επιβάλλονται περιορισμοί στο Facebook.
Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια υποκειμενική αντίληψη των χρηστών. Οι κοινωνιολόγοι σχολίασαν την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αντίληψης και της πραγματικότητας σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ