Σημαντική η διασφάλιση της κυριαρχίας των παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, δήλωσε ο Σέκερης στον ΟΗΕ

Σημαντική η διασφάλιση της κυριαρχίας των παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες, δήλωσε ο Σέκερης στον ΟΗΕ

Η διαχρονική σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως θεμελιώδες πλαίσιο για τη διακυβέρνηση των θαλασσών τονίστηκε από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Σέκερης ανέφερε ότι η χώρα μας είναι μέλος της UNCLOS από το 1995 και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Σύμβασης στη διατήρηση του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με τη δήλωση της η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον κ. Σέκερη, επισημαίνει ότι η UNCLOS καθορίζει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να διεξάγονται όλες οι δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Ο σεβασμός των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλα τα κράτη είναι απαραίτητο στοιχείο για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Ο κ. Σέκερης τόνισε τη σημαντική συμβολή της UNCLOS στην αντιμετώπιση νέων απειλών για την θαλάσσια ασφάλεια και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που διαθέτει η Σύμβαση.

Περιγράφοντας την UNCLOS ως ένα «ζωντανό κείμενο», ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στην προσαρμοστικότητα της στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιοποικιλότητα των ωκεανών.

Η δήλωση της Ελλάδας επαινεί επίσης την πρόσφατη υιοθέτηση της Συμφωνίας για τη «Διατήρηση και Βιώσιμη Χρήση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας Περιοχών Πέρα από την Εθνική Δικαιοδοσία» (BBNJ Agreement). Ο κ. Σέκερης τόνισε τη σημασία της συμφωνίας και εξέφρασε την προσδοκία του για την αποτελεσματική εφαρμογή της.

Κλείνοντας, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην 30ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της τήρησης των αρχών της από όλα τα κράτη. Η δέσμευση όλων των κρατών να σεβαστούν τη νομική τάξη των ωκεανών και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Loading

Play