Η πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τα επόμενα βήματα που αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επενδύσεις στα πεδία της αποθήκευσης ενέργειας και των δικτύων διανομής, αποτυπώνει μελέτη που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το δίκτυο δεξαμενών σκέψης EPICENTER.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, «η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με τη χώρα να ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023». Η Ελλάδα αύξησε το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας κατά 61% (ή 9,6 ποσοστιαίες μονάδες) από το 2014 στο 2023, κατατάσσοντας την στην 7η υψηλότερη θέση για τη μεταβολή του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ ανάμεσα σε 36 ευρωπαϊκές χώρες. «Η σημαντική μείωση της χρήσης άνθρακα, ιδιαίτερα μετά το 2010, αντανακλά τη δέσμευση της Ελλάδας για απανθρακοποίηση και μείωση των εκπομπών CO₂».
Απαιτούνται επενδύσεις για αναβάθμιση των δικτύων, ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης και ευέλικτη διαχείριση της ζήτησης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που χάνεται λόγω υπερκάλυψης της ζήτησης. Ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από τις εισαγωγές το 2022 ήταν ο 5ος μεγαλύτερος στην ΕΕ, με το 79,5% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα να καλύπτεται μέσω εισαγωγών.
Για το θέμα, ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ δήλωσε: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι ένα μείζον στοίχημα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ