Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.
Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη υπογράμμισαν την ανάγκη «όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».
Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωση που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, η οποία ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και το Ισραήλ, κράτος που ιδρύθηκε με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών το 1947, είναι διαβόητα δύσκολες. Ωστόσο, έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου έφοδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στην Εγγύς Ανατολή, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανακηρύχθηκε persona non grata την Τετάρτη από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία τον κατηγόρησε ότι «δεν καταδίκασε απερίφραστα την ειδεχθή επίθεση του Ιράν» και τον χαρακτήρισε «αντιισραηλινό».
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΣΑ, ο κ. Γκουτέρες φρόντισε να «καταδικάσει, για ακόμη μια φορά, σθεναρά, τη μαζική επίθεση με πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ», ενώ παράλληλα επέκρινε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.
Εντούτοις, οι 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, χαρακτήρισαν το μέτρο του Ισραήλ «αντιπαραγωγικό» και η Γαλλία εξέφρασε τη λύπη της για την «αδικαιολόγητη, σοβαρή και αντιπαραγωγική απόφαση».