Σημαντική Συνάντηση Μόντι – Μπάιντεν για την Ειρηνική Επίλυση της Σύρραξης στην Ουκρανία

Σημαντική Συνάντηση Μόντι – Μπάιντεν για την Ειρηνική Επίλυση της Σύρραξης στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουκρανία, είχε χθες Δευτέρα συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου επανέλαβε την επιθυμία του για αποκατάσταση της «ειρήνης» και της «σταθερότητας».

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Μόντι επανέλαβε τη συνεπή θέση της Ινδίας υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στην ταχεία επάνοδο της ειρήνης και της σταθερότητας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν «επαίνεσε» το «ιστορικό» ταξίδι του Μόντι και το «μήνυμα ειρήνης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία», συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ειρηνική επίλυση της σύρραξης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη βάση του χάρτη του Ηνωμένων Εθνών.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός της Ινδίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουκρανία όταν επισκέφθηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον Ιούλιο. Ωστόσο, την Παρασκευή, καθισμένος δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μόντι διαβεβαίωσε ότι «τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της ειρήνης» στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Χαιρετίζουμε κάθε κράτος που επιθυμεί να βοηθήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι να εργαστεί για αυτή τη δίκαιη ειρήνη», δήλωσε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Παρά τις ενισχυόμενες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, το Νέο Δελχί αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, ακολουθώντας την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Η Ινδία προσπαθεί να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των ιστορικών και ισχυρών δεσμών της με τη Ρωσία και των δυτικών κρατών που υποστηρίζουν την Ουκρανία, με τα οποία συνεργάζεται για την αντιμετώπιση της Κίνας, του μεγάλου ανταγωνιστή της στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Μπανγκλαντές, όπου η πρώην πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, με στενές σχέσεις με την Ινδία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία λόγω αιματηρών κινητοποιήσεων. Ο Μόντι και ο Μπάιντεν εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για την «αποκατάσταση της δημόσιας τάξης» και την «εγγύηση της ασφάλειας των μειονοτήτων, ειδικά των ινδουιστών, στο Μπανγκλαντές», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ινδικής διπλωματίας.

Ινδουιστές μειονοτικοί στο Μπανγκλαντές έχουν γίνει στόχοι επανειλημμένων επιθέσεων μετά την πτώση της Χασίνα, η οποία είχε δεχθεί κριτική από την Ουάσιγκτον για την υπονόμευση της δημοκρατίας στο πρώην ανατολικό Πακιστάν.

©

Loading

Play