Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν: Στο τραπέζι των συζητήσεων ο πόλεμος και η Συρία

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν: Στο τραπέζι των συζητήσεων ο πόλεμος και η Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του για τις προθέσεις του στη Συρία

Στο Σότσι θα συναντηθούν σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αφού συναντήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες στην Τεχεράνη, οι δυο ηγέτες θα βρεθούν εκ νέου στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, με τον Ερντογάν να «κουβαλάει» στις πλάτες του τη διπλωματική επιτυχία της χώρας του, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να αρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω του Βοσπόρου.

Τον Ιούλιο βέβαια ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε πολύ αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του, να μην υπάρξει καμία τουρκική στρατιωτική πρόκληση στη Συρία με σκοπό να διωχθούν οι Κούρδοι της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Για ορισμένους αναλυτές, οι διαρκώς επανερχόμενες εντάσεις αποτελούν μέρος της «ανταγωνιστικής συνεργασίας» που καθορίζει όπως λένε τη σχέση των δύο ηγετών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποκατέστησε την εικόνα που θέλει να προβάλλει η Τουρκία για τον εαυτό της, αυτή του γεωπολιτικού παίκτη-κλειδιού, και ξανάδωσε προβολή στον Ερντογάν», σημείωνε πρόσφατα η Ασλί Αϊντιντασμπάς, μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Κατά την ίδια, «οι περισσότεροι Τούρκοι τάσσονται υπέρ της θέσης της χώρας τους», που είναι «σχεδόν η ουδετερότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός

Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα έμεινε κάπως αμέτοχη στο θέμα του ουκρανικού και στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, κάτι το οποίο δείχνει να λειτούργησε θετικά.

Μετά από πολλές προσπάθειες τους περασμένους μήνες, Μόσχα και Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Λίβανος παρέλαβε το πρώτο φορτίο καλαμποκιού το οποίο έφυγε από την Οδησσό της Ουκρανίας, μια κίνηση η οποία μείωσε τις ανησυχίες σχετικά με το αν θα βιώσουμε επισιτιστική κρίση το χειμώνα.

Η Τουρκία θέλει τώρα να εξασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ει δυνατόν στην Κωνσταντινούπολη.

«Συζητήσαμε το εάν η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία (για να συμφωνηθεί) κατάπαυση του πυρός με διάρκεια», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ασία.

Η στάση της Τουρκίας όμως απέναντι στη Συρία και οι επανειλημμένες απειλές, δείχνουν να μη βοηθούν και τόσο πολύ την κατάσταση, αφού συγκρούονται τα συμφέροντα των δύο χωρών.

Η Μόσχα είναι η κυριότερη προστάτιδα δύναμη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον υποστήριξε εναντίον οργανώσεων που εν μέρει τουλάχιστον υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να θέλει να υπάρχει ζώνη ασφαλείας σε περιοχές που βρίσκεται ο στρατός τόσο της Συρίας όσο και της Ρωσίας για να απωθηθούν οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές».

«Είναι πιθανό στη (σημερινή) συνάντηση να τεθεί το ζήτημα της ενδεχόμενης επιδρομής στη Συρία, για την οποία η Τουρκία δεν έχει λάβει πράσινο φως ούτε από τη Ρωσία, ούτε από το Ιράν», σχολίασε ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων Σολί Οζέλ του πανεπιστημίου Χας της Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσία θα ζητήσει κάτι «σε αντάλλαγμα», προεξόφλησε ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Ζελένσκι: Το πρώτο φορτίο εξαγωγών σιτηρών δεν είναι «τίποτα»

Loading

Play