Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο παρακολούθησης δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών από κυβερνήσεις.
Ένα λογισμικό υποκλοπής δημιούργημα Ισραηλινής εταιρείας κατηγορείται πως διευκόλυνε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, δικηγόρων και αντιφρονούντων σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα «Pegasus Project».
Συγκεκριμένα πάνω από 50.000 πολίτες σε όλο τον κόσμο στοχοποιήθηκαν από κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό πειρατείας της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.
Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.
Η ιδρυθείσα το 2011 στο Ισραήλ εταιρία NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη είναι περισσότερα από 1.000 τα άτομα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ενώ συνολικά πολίτες και πολιτικοί είχαν μπει στο στόχαστρο σε 45 χώρες.
Η εφημερίδα Guardian και τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ και ΜΚΟ, ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν τις ταυτότητες των ατόμων των οποίων ο αριθμός κινητού τηλεφώνου εμφανίστηκε στη λίστα των παρακολουθήσεων.
Περίπου 180 δημοσιογράφοι φέρονται να περιλαμβάνονται στη λίστα, από οργανισμούς όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN, οι New York Times, το Al Jazeera και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Τι απαντά η Ισραηλινή εταιρεία
Ο όμιλος NSO, όπως σε κάθε προηγούμενη περίπτωση, «διαψεύδει κατηγορηματικά τις ψευδείς κατηγορίες» που διατυπώνονται στην έρευνα.
Βασίζονται σε «εσφαλμένες υποθέσεις και ανεπιβεβαίωτες θεωρίες» και «οι πηγές που έδωσαν τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα», ανέφερε στον ιστότοπό της, προειδοποιώντας πως σκοπεύει να καταθέσει μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.