Σε κατάσταση πολιορκίας ξαναμπαίνει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μπροστά στον κίνδυνο η Μόσχα να κλείσει οριστικά τη βαλβίδα φυσικού αερίου του Nord Stream 1, που αποτελεί τη γέφυρα με το ρωσικό αέριο.
Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναστέλλεται από σήμερα και για δέκα ημέρες προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.
Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί.
Explainer: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς ρωσικό αέριο;#Ελλάδα #NordStream1 https://t.co/UEfuEjPrRN
— Athens Voice (@AthensVoice) July 11, 2022
«Ενεργειακά θωρακισμένη είναι η Ελλάδα»
Μπορεί κάποιο άλλο καλοκαίρι η συντήρηση αυτή να ήταν μια υπόθεση ρουτίνας, όμως φέτος – υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των «αντιμέτρων» της Μόσχας – οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν ότι η στρόφιγγα δεν θα ανοίξει πάλι μετά το πέρας των 10 ημερών που ο αγωγός θα είναι κλειστός.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ενεργειακά θωρακισμένη θεωρείται η χώρα μας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης».
Η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου
Έθεσε μάλιστα τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο. Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».
Οι επιπτώσεις στις τιμές
Το θέμα των τιμών είναι εντελώς διαφορετικό. Ακόμη και αν διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, η τιμή του ρεύματος μπορεί να εκτοξευτεί στα ύψη καθώς κατακόρυφη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου θα προκαλέσει μεταβολές στην τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου που ουδείς μπορεί να προβλέψει.
Η αύξηση της τιμής του αερίου θα “χτυπήσει” στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, τις όποιες αυξήσεις προκληθούν θα τις απορροφήσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα απαιτηθεί τεράστιος δημοσιονομικός χώρος για να συγκρατηθεί η τιμή της κιλοβατώρας στα 15-16 λεπτά ενώ βίαιη θα είναι η μεταβολή και για τα οικονομικά των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς κάθε μήνα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα αλλάζουν χέρια.
Όσο μεγαλύτερη η αναστάτωση σε οικονομικό επίπεδο και όσο μεγαλύτερη η μεταφορά κεφαλαίων, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να υπάρξει “ατύχημα” σε οικονομικό επίπεδο.
Δείτε επίσης: Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 διακόπτεται για δέκα ημέρες