Σλοβενία: Δίνοντας φωνή σε παιδιά που «ξεριζώθηκαν» από τον τόπο τους

Σλοβενία: Δίνοντας φωνή σε παιδιά που «ξεριζώθηκαν» από τον τόπο τους

Παιδιά που “ ξεριζώθηκαν” από την πατρίδα τους είτε εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, είτε λόγω οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού ή άλλων παραγόντων και βρήκαν καταφύγιο στη Σλοβενία, αποκτούν “ φωνή” μέσα από το έργο “ Ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο”, το οποίο απέσπασε το Βραβείο Διαπολιτισμικού Επιτεύγματος -στην κατηγορία των μέσων ενημέρωσης- της Αυστρίας (σε σύνολο 200 έργων από 31 χώρες), που υλοποίησε το σλοβενικό διαδικτυακό περιοδικό Casoris, από το 2017 έως το 2019, παρουσιάζοντας συνολικά 17 ιστορίες παιδιών.
“ Δίνουμε φωνή σε όσους δεν έχουν και στην προκειμένη περίπτωση σε παιδιά από άλλες χώρες που ζουν στη Σλοβενία και φοιτούν στα σχολεία της χώρας, παιδιά που βρέθηκαν εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες”, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σόνια Μέρλιακ Ζντοβτς (Sonja Merljak Zdovc), επικεφαλής του Ινστιτούτου Πληροφοριών και Εκπαίδευσης του Casoris, αρχισυντάκτρια και δημοσιογράφος του διαδικτυακού περιοδικού Casoris.
Από το 2017, όταν ξεκίνησε το έργο μέχρι και φέτος παρουσιάστηκαν συνολικά 17 ιστορίες παιδιών από διάφορες χώρες (μεταξύ των οποίων οι Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ουκρανία, Βραζιλία) που εντάχθηκαν στην κοινωνία της Σλοβενίας. Στο πλαίσιο του έργου, το 2019, η ομάδα του Casoris προσέγγισε εκ νέου επτά από το σύνολο των δεκαεπτά παιδιών για να αφηγηθούν τη συνέχεια της ιστορίας τους. “ Τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάσαμε 17 παιδιά και το 2019 επισκεφθήκαμε, εκ νέου, επτά από αυτά για να δούμε πώς έχουν προχωρήσει με τα σχέδιά τους” είπε η Σόνια Μέρλιακ Ζντοβτς.
Στόχος του έργου είναι, επίσης, τα παιδιά σλοβενικής καταγωγής “ να διδαχθούν τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουν να καλωσορίζουν τα παιδιά από άλλες χώρες, να σέβονται τη διαφορετικότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να αυξήσουμε την αποδοχή και τον σεβασμό των διαφορετικών εθνικοτήτων, των προσφύγων και των μεταναστών και την ένταξή τους στην κοινωνία. Επιπλέον, βοηθάμε τα παιδιά των προσφύγων/μεταναστών να συζητήσουν την εμπειρία τους, την εμπειρία των διαφορετικών πολιτισμών και των παραδόσεων στις χώρες τους και συμβάλουμε στις συζητήσεις που γίνονται στις σχολικές τάξεις, στις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν για τους συμμαθητές τους από άλλες χώρες” είπε η Σόνια Μέρλιακ Ζντοβτς. 
Στη διάρκεια του έργου, σημείωσε η κ. Ζντοβτς, “ μιλήσαμε για παιδιά που εγκατέλειψαν εξαιτίας του πολέμου, της φτώχειας ή των ανισοτήτων τον τόπο τους και ήρθαν στη Σλοβενία. Παρουσιάσαμε τα όνειρά τους, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους. Τα παιδιά μίλησαν για τη χώρα καταγωγής και τις παραδόσεις τους και οι ιστορίες τους δημοσιεύθηκαν στο Casoris, εκεί όπου οι συνομήλικοί τους μπορούσαν να τις διαβάσουν και, μ’ αυτόν τον τρόπο, να έχουν μια σωστή εικόνα και να αρχίσουν να σέβονται τον πολιτισμό των συμμαθητών τους».
Τα όνειρα των παιδιών
Τα παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες κλήθηκαν, στη διάρκεια του έργου, να μιλήσουν για θέματα όπως η ένταξή τους στην κοινωνία, ποια είναι τα πιο σημαντικά – κατά την άποψή τους – εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά και για τα όνειρα, τις προσδοκίες και το πώς βλέπουν το μέλλον.
«Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πουν αυτό που θεωρούν ως το σημαντικότερο εργαλείο για την ένταξή τους. Τι ήταν το πιο σημαντικό για αυτούς. Τι θα άλλαζαν. Τι θα έλεγαν σε άλλα παιδιά. Μας είπαν ότι είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τη γλώσσα, να έχουν αρκετές ευκαιρίες εκμάθησης και άλλων ξένων γλωσσών, να βγουν έξω και να προσπαθήσουν να βρουν φίλους, να πιστεύουν στον εαυτό τους. Είπαν, επίσης, ότι θα γίνουν δάσκαλοι, νοσηλευτές, δικηγόροι και γιατροί, καθώς μεγαλώνουν και θέλουν να βοηθήσουν άλλους, όπως άλλοι τους βοήθησαν» τόνισε η κ. Ζντοβτς.
Λίγα λόγια για το Casoris
Το Casoris είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό για τα παιδιά με ευρεία γκάμα θεμάτων ικανή να κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον παιδιών ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών. “ Διαδικτυακό διότι τα παιδιά έχουν παρουσία στο Ιντερνετ. Εφημερίδα, διότι θέλουμε να διαβάζουν σοβαρά νέα όχι μόνο ό,τι είναι αστείο. Δημοσιεύουμε νέα από τη Σλοβενία και το εξωτερικό και η θεματολογία καλύπτει διάφορους τομείς” σημείωσε η κ. Ζντοβτς. 
“ Το Casoris δημιουργήθηκε επειδή τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα ζουν στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν βλέπουν τους γονείς τους να διαβάζουν εφημερίδες ή να παρακολουθούν τις ειδήσεις όπως κάναμε εμείς. Αλλά αν οι ενήλικες που σέβονται, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, τους λένε ότι είναι καλό να διαβάζεις εφημερίδα, θα ακούσουν και θα το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι όταν γίνουν έφηβοι θα αναπτύξουν τη συνήθεια να διαβάζουν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών”.

Εύη Σοφιανού
 

©Πηγή: amna.gr

Loading