Σολτς και Ερντογάν επικοινώνησαν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στα μέσα Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με τον Όλαφ Σολτς και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συζητούν για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη σύνοδο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, «κυρίως σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την ολοκλήρωση, σύντομα, της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία».

propoli

Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας «συζήτησαν επίσης περαιτέρω βήματα προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και να εμβαθυνθεί η ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για το ίδιο θέμα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa αναφέρεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν άφησε καμία ελπίδα ότι θα συναινέσει σύντομα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Ο τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν», όπως είπε, «απαράδεκτες καταστάσεις», όπως το γεγονός ότι δίδεται άδεια για διαδηλώσεις κατά τις οποίες «διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα».

Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση του σουηδικού νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας, κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν λαμβάνει επαρκώς αποφασιστικά μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας πρωτίστως το κουρδικό ΡΚΚ.

Δείτε επίσης: Άρης: Συμφωνία με Φράνκο Φεράρι – Έμεινε ελεύθερος από τον ΑΠΟΕΛ

Loading