Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν απαιτεί άμεση διεθνή βοήθεια, καθώς οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Καθώς η περίοδος των βροχών έφτασε στο τέλος της στα τέλη Νοεμβρίου και η ξηρασία άρχισε να επηρεάζει το ήδη πληγωμένο από τον εμφύλιο Σουδάν, 700 φορτηγά με περίπου 17.500 τόνους τροφίμων άρχισαν να φθάνουν στις πιο κατεστραμμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι περιοχές είναι συνολικά 14, με τις περισσότερες να είναι δυσπρόσιτες λόγω των μαχών, όπου οι κάτοικοι και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού.
Η νέα επισιτιστική βοήθεια είναι αρκετή για να τραφούν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι για έναν μήνα, όπως τόνισε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό θεωρείται σταγόνα στον ωκεανό σε μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού υφίσταται οξύ υποσιτισμό. Ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, καθώς πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Ο αντίκτυπος της πείνας είναι καταστροφικός, με τους αντιμαχόμενους να την χρησιμοποιούν ως όπλο, περιορίζοντας τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ οι νεκροί αμάχοι ξεπερνούν τους 150.000. Στο Χαρτούμ, οι συνθήκες είναι απελπιστικές, με τα νεκροταφεία να γεμίζουν και τις νέες ταφές να γίνονται σε κενά οικόπεδα. Οι άμαχοι υποφέρουν, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.
Επιπλέον, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το Σουδάν στην τύχη του, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να καλεί για άμεσες δράσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη των γενοκτονιών του παρελθόντος. Προτάσεις για τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης προστασίας των αμάχων εκκρεμούν, με τις πλευρές να μην δείχνουν διάθεση για διαπραγματεύσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr