Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια επιθέσεων παραστρατιωτικών εναντίον δυο χωριών νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη οργάνωση δικηγόρων που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Σουδάν. Η διορισμένη από τη στρατιωτική χούντα κυβέρνηση δημοσιοποίησε διπλάσιο απολογισμό θυμάτων.
Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται καθώς παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον πανικόβλητων κατοίκων που προσπαθούσαν να φύγουν, σύμφωνα με τη συλλογικότητα των δικηγόρων που καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφότου ξέσπασε την άνοιξη του 2023 ο καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για 433 νεκρούς, ανάμεσά τους βρέφη σε επιθέσεις των ΔΤΥ, καταγγέλλοντας τη φρικιαστική σφαγή.
Επιθέσεις στην πολιτεία του Λευκού Νείλου εναντίον των χωριών Καντάρις και Χελουάτ, κάπου 90 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να τραπούν σε φυγή, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού συνέταξαν «τρομακτικές αναφορές» σύμφωνα με τις οποίες «δεκάδες γυναίκες βιάστηκαν» και «εκατοντάδες οικογένειες εξαναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή» κατά τις εφόδους παραστρατιωτικών.
Από το Σάββατο, οι ΔΤΥ κατηγορούνται πως διέπραξαν «εκτελέσεις, απαγωγές, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και λεηλασίες» βάζοντας στο στόχαστρο ανυπεράσπιστους αμάχους, σύμφωνα με τη συλλογικότητα των δικηγόρων, που κατηγόρησε τους παραστρατιωτικούς για «γενοκτονία». Υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό των θυμάτων, ιατρική πηγή είπε προχθές Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «πτώματα κείτονται στους δρόμους» ενώ «άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους και κανείς δεν μπορεί να φθάσει εκεί».
Από την αρχή του πολέμου, τόσο ο στρατός όσο και οι παραστρατιωτικοί έχουν κατηγορηθεί για τη διάπραξη σωρείας εγκλημάτων πολέμου. Οι ΔΤΥ φέρονται να προχωρούν σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, εθνοκάθαρση και συστηματική χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου.
Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 12 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν ξεριζωθεί και έχει προκληθεί αυτή που η ΜΚΟ International Rescue Committee χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που καταγράφτηκε ποτέ» εξαιτίας του πολέμου στο Σουδάν. Οι αντιμαχόμενες πλευρές ελέγχουν η καθεμιά τμήματα της πολιτείας του Λευκού Νείλου, η οποία εκτείνεται από ζώνη νότια της πρωτεύουσας ως τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν.
Ο στρατός ελέγχει τον νότο, ιδίως τη Ραμπάκ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, άλλες δυο μεγάλες πόλεις και στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι ΔΤΥ, από την πλευρά τους, κατέχουν τον βορρά, που γειτονεύει με τη Χαρτούμ. Εκεί βρίσκονται τα χωριά που έβαλαν στο στόχαστρο.
Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αποσπάσουν τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας και των περιχώρων τους απωθώντας τις ΔΤΥ. Η συλλογικότητα των δικηγόρων κατηγόρησε χθες και τον στρατό για «βάρβαρες» επιθέσεις εναντίον αμάχων ανατολικά της πρωτεύουσας.
Σημείωσε πως άμαχοι στην περιφέρεια του Ανατολικού Νείλου, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τις ΔΤΥ και μετατράπηκαν σε θύματα «εκτελέσεων, εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και αυθαίρετων συλλήψεων». Η UNICEF, το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, έκανε λόγο την Κυριακή για «εφιάλτη» στην πρωτεύουσα και στα περίχωρά της. Αναφέρθηκε σε μαρτυρίες για οικογένειες που κομματιάστηκαν, παιδιά που εξαφανίστηκαν, απήχθησαν ή συνελήφθησαν, και σεξουαλική βία με θύματα παιδιά.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την πλευρά της στηλίτευσε τη «ριζωμένη ατιμωρησία» που τροφοδοτεί τις παραβιάσεις. Οι «συνεχείς και εσκεμμένες» επιθέσεις εναντίον αμάχων, «οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, οι βιασμοί και άλλες παραβιάσεις, υπογραμμίζουν την απόλυτη αποτυχία» και των δυο πλευρών ως προς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.
Ο ΟΗΕ καλεί να διευρυνθούν τόσο η δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όσο και ο εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται από το 2004 στο Νταρφούρ (δυτικά) σε όλο το Σουδάν. Και στο Νταρφούρ, όπου οι ΔΤΥ επιδιώκουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους, σημειώθηκε κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν ότι χιλιάδες οικογένειες έφυγαν για να σωθούν από τις επιθέσεις των παραστρατιωτικών σε χωριά γύρω από τη Φάσερ, πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ και μοναδική μεγάλη πόλη της αχανούς περιοχής που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ