Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός επεσήμανε:
Τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας όταν πρόκειται για απειλές παγκόσμιας κλίμακας, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής και στρατιωτικής στρατηγικής της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: «Τα μέλη της συμμαχίας καλούνται να επενδύσουν περισσότερο στους αμυντικούς μηχανισμούς, υπερβαίνοντας τους στόχους τους 2% του ΠΥ για αμυντικές δαπάνες και το 20% για επενδύσεις», όπως είπε.
Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΕΕ σε σχέση με τις συνεπακόλουθες κρίσεις που γεννά ο πόλεμος: η ακρίβεια, η πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, η επισιτιστική κρίση που θα χτυπήσει φτωχές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, αλλά και ένα ενδεχόμενο μεταναστευτικό ρεύμα που ακολούθως μπορεί να προκύψει προς την ΕΕ, αλλά και τον ρόλο που οφείλει να παίξει το ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο κ. Λιβανός, μιλώντας για τις επιπτώσεις του τραγικού πολέμου έκανε λόγο για την εξέλιξη ενός διαλόγου προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
«Για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του πόλεμου, οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία την άλλη προκειμένου να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπληρωματικότητας ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «το νέο στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ και η νέα στρατηγική πυξίδα της ΕΕ πρέπει να συνυπάρχουν, να δρουν συμπληρωματικά, να σχεδιαστούν αποτελεσματικά και να ανανεώνουν την πίστη τους στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκαν, την Ελευθερία, την Ασφάλεια, τη Δημοκρατία, την Ειρήνη».
Στο πλαίσιο της συζήτησης «NATO μετά την εισβολή στην Ουκρανία» τοποθετήθηκαν επίσης η κα Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάνοβιτς, πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, ο Dr Μπρουνό Τερτρέ , αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών της Γαλλίας, η Κριστίν Οκράν , Γαλλίδα αρθρογράφος και συγγραφέας, και ο Κερτ Βόλκερ, Αμερικανός διπλωμάτης, πρώην Πρέσβης των Η.Π.Α. στο ΝΑΤΟ.
Δείτε επίσης: Σπήλιος Λιβανός: Μια αποπομπή «προς γνώση και συμμόρφωση» όλων των στελεχών – Τι εξόργισε τον Μητσοτάκη
- Ρωσία: Αποτυχία της ουκρανικής στρατιωτικής εκστρατείας για το 2025
- Η Φαϊρούζ γιορτάζει 90 χρόνια ζωής εν μέσω κρίσης στον Λίβανο
- Sos για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα
- Σφοδρός πολιτικός αγώνας στην Ουρουγουάη: Καθηγητής Ιστορίας και Κτηνίατρος διεκδικούν την προεδρία
- Ανεξαρτητοποίηση βουλευτών Τσάκρη και Πούλου: Νέες πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή