Σρέντερ: Να μην παρασυρθούν κα οι Ευρωπαίοι στον ψυχρό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Σρέντερ: Να μην παρασυρθούν κα οι Ευρωπαίοι στον ψυχρό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ εφιστά με άρθρο του την προσοχή στους Ευρωπαίους και την διεθνή κοινότητα να μην ηθικοποιείται η εξωτερική πολιτική έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Τονίζει δε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να παρασυρθούν σε έναν ψυχρό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Κατά την άποψή του δεν μπορεί, επίσης, να βρεθεί καμία διεθνής λύση χωρίς την Κίνα και την Ρωσία.

Μια «ηθικολογική εξωτερική πολιτική η οποία θέτει μονομερώς αξίες πάνω από τα συμφέροντα προσεγγίζει όλο και περισσότερο τα όριά της σε σχέση με άλλες χώρες. Μια τέτοια πολιτική φαίνεται να είναι εκτός τόπου και χρόνου δεδομένων των παγκόσμιων προκλήσεων», γράφει ο Σρέντερ σε άρθρο το οποίο φιλοξενείται στις εφημερίδες «Handelsblatt» και «Tagesspiegel».

«Η διεθνής κοινότητα μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες ή οι μεταναστευτικές ροές μόνο από κοινού. Ακόμα κι αν η Κίνα είναι ένας δύσκολος πολιτικός εταίρος, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παρασυρθούμε σε έναν ψυχρό εμπορικό πόλεμο που θα διεξάγουν οι ΗΠΑ με την Κίνα», συνεχίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

«Οι Γερμανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων πωλούν τώρα το 40% της παραγωγής τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όποιος πιστεύει ότι οι κυρώσεις, οι μονομερείς πιέσεις ή ακόμη και τα στρατιωτικά μέσα είναι πιο αποτελεσματικά από τον διάλογο και την εξεύρεση συναινετικών λύσεων ενεργεί στην καλύτερη περίπτωση αφελώς, αλλά δεν έχει καμία συναίσθηση της ευθύνης του», επισημαίνει επίσης ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο άρθρο του.

«Ο δρόμος του διαλόγου είναι εξαντλητικός, μερικές φορές και απογοητευτικός, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι μπορεί να εξευρεθεί έστω και μια διεθνής λύση χωρίς την Κίνα και την Ρωσία, οι οποίες διαθέτουν δικαίωμα βέτο (στον ΟΗΕ) και είναι πυρηνικές δυνάμεις;», καταλήγει το άρθρο του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Πηγή: Handelsblatt, Tagesspiegel

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play