Σρι Λάνκα: Δεν θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σρι Λάνκα: Δεν θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την 9η Ιουλίου οι πολίτες της Σρι Λάνκα βγήκαν στους δρόμους, αναγκάζοντας τον πρώην πρόεδρο Γκοτομπάγια Ρατζαπάξα

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα έχει αποφασίσει να μην παρατείνει πέραν αυτής της εβδομάδας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο το οποίο είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια των μαζικών αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, έκαναν γνωστό οι υπηρεσίες του σήμερα.

Μετά τη βελτίωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, ο Ρανίλ Βικρεμεσίγκε δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η κατάσταση εξαίρεσης, καθώς η χώρα έχει «σταθεροποιηθεί», εξήγησαν.

Βυθισμένη σε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, η νήσος παρέλυσε από την 9η Απριλίου, όταν άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λόγω των ελλείψεων προϊόντων πρώτης ανάγκης, ιδίως καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων.

Η κρίση έφθασε στο απόγειό της την 9η Ιουλίου, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και κατέλαβαν τον πρώην πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να εγκαταλείψει τη χώρα, να καταφύγει στη Σιγκαπούρη και να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε, που διαδέχθηκε τον κ. Ρατζαπάξα, διεμήνυσε πως θα λάμβανε εξαιρετικά σκληρά μέτρα εναντίον «όλων των ταραχοποιών».

Όμως σήμερα διαπίστωσε πως «η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δεν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εκ νέου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού εκπνεύσει αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Η κατάσταση εξαίρεσης είχε επιβληθεί τη 18η Ιουλίου από τον ακόμη τότε υπηρεσιακό αρχηγό του κράτους, που θεωρητικά έχει δικαίωμα να ανανεώνει το μέτρο κάθε μήνα.

Ο διορισμός του κ. Βικρεμεσίγκε, έξι φορές πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την 20ή Ιουλίου.

Το Κολόμπο διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη σύναψη δανειακής σύμβασης 3 δισεκ. δολαρίων, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα το αξιόχρεο της νήσου στη βαθμίδα D, που σημαίνει χρεοκοπία, καθώς το Κολόμπο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό χρέος του.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέτρο που επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν υπόπτους χωρίς εντάλματα και στην κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα ακόμη κι δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία για την αποκατάσταση της τάξης.

Δείτε επίσης: OHE: Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Loading

Play