Αδιαφορία για την όποια απόφαση για κυρώσεις θα λάβει εναντίον της χώρας του η ΕΕ, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη.
«Μια οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις που θα επιβληθούν κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσουν πολύ την Τουρκία» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως άλλωστε από το 1963 η ΕΕ επιβάλλει συνέχειια κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο χρόνος και ο τόπος που έγινε η συγκεκριμένη δήλωση κάθε άλλο παρά τυχαίοι ήταν. Έγινε λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Ερντογάν για το Μπακού, όπου σήμερα, την ώρα που θα λαμβάνει χώρα η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών ,ο ίδιος μαζί με την ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν θα παρακολουθεί την «Παρέλαση Νίκης» από κοινού των αζερικών και των τουρκικών δυνάμεων.
Πρόκειται για μία επίδειξη ισχύος που επισφραγίζει, μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο, με την αποδοχή της Ρωσίας.
Το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο Ερντογάν στην ΕΕ συνοψίζει σε άρθρο του ο καθηγητής Μουρχανετίν Ντουράν, διευθυντής του ιδρύματος SETA (Ιδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών), ενός think tank που απηχεί φανατικά τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν:
«Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε την πολιτική του θέση λέγοντας ότι “ανήκουμε στην Ευρώπη“. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποστασιοποιηθούν από τη γαλλική επιθετικότητα και τον ελληνικό μαξιμαλισμό».
Αντ ‘αυτού, προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν την άποψη «της λογικής και της συμφιλίωσης» που εκφράζει η Γερμανία. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Βρυξελλών. Ήρθε η ώρα να λάβουν μια στρατηγική απόφαση, να τερματίσουν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού προς όφελος των κοινών συμφερόντων» προσθέτει.
Η διφορούμενη γλώσσα από την πλευρά των ευρωπαίων ηγετών στο θέμα των κυρώσεων καθιστά την απειλή των κυρώσεων στα μάτια της Τουρκίας λιγότερο απειλητική.
«Η Γερμανία εξακολουθεί να προσπαθεί να εμποδίσει τις προσπάθειες εκτροχιασμού της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία. Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ευρώπη ήταν διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της – κάτι που υποδηλώνει ότι ενδέχεται να επιβληθούν μικρές κυρώσεις» σχολιάζει ο καθηγ. Ντουράν.
Ο ίδιος ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως οι τίμιοι και ειλικρινείς ηγέτες της ΕΕ, είναι εναντίον των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, πεπεισμένος ότι έχει συμμαχίες εντός του μπλοκ, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι διαφορετικές απόψεις στο θέμα αυτό στους κόλπους της ΕΕ ενισχύουν το διπλωματικό του οπλοστάσιο.
«Αλλά εμείς πάντοτε δείξαμε υπομονή ακόμα υπομένουμε. Θα δούμε ποια θα είναι τα βήματα που θα κάνουν και τώρα. Μόνο που οι ειλικρινείς και τίμιοι ηγέτες στέκονται γερά κατά αυτής της διαδικασίας. Δεν κοιτάζουν επίσης θετικά σε αυτές τις προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας» δήλωσε.
Στη συνέντευξή του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο:
«Στην πραγματικότητα αυτοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Πρόκειται για ένα είδος πολιτικής που βασίζεται στην αποφυγή από τις συνομιλίες, αλλά στο ψέμα. Ενώ εμείς συνεχίζουμε τον δρόμο μας. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, εμείς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε όποια δικαιώματα έχουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” (sic). Αλλά αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».