Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: «Να μην συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της ένταξη στην ΕΕ»
(Photo by Alex Wong/Getty Images)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: «Να μην συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της ένταξη στην ΕΕ»

Ακόμα μία απάντηση στην Τουρκία έδωσαν οι ΗΠΑ, με το Στείτ Ντιπάρτμεντ να καλεί τον Ερντογάν να διαχωρίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πιστεύουμε ότι είναι ξεχωριστά ζητήματα» είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ αναφορικά με την προσπάθεια Ερντογάν να συνδέσει τις δυο περιπτώσεις.

«Δεν θεωρούμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», απάντησε συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Συνάντηση Ερντογάν με Σαρλ Μισέλ για το θέμα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αφού νωρίτερα συνέδεσε το «πράσινο φως» της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 14 μήνες την ένταξη της Σουηδίας  έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να αρθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οργάνωσε μια συνάντηση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, αργά το απόγευμα. Διπλωματικές πηγές είπαν όμως ότι η συνάντηση αυτή διακόπηκε προκειμένου ο Ερντογάν να συζητήσει με τον Μισέλ.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.

Δείτε επίσης: Αττική: Συνελήφθη ηλικιωμένος που έκλεβε πορτοφόλια και κινητά στο «Ελ. Βενιζέλος»

Loading