Στη δημοσιότητα ηχογράφηση με τον Τραμπ να συζητά απόρρητα έγγραφα που περιέγραφαν πιθανή επίθεση στο Ιράν

Ο Τραμο ακούγεται να συζητά ένα υποτιθέμενο σχέδιο που σχεδίασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μάιλι για επίθεση κατά της Τεχεράνης.

Νέα προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα ηχογράφηση με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητά «άκρως εμπιστευτικά» απόρρητα έγγραφα που περιέγραφαν πιθανή επίθεση στο Ιράν τοη Ιούλιο του 2021. 

propoli

Στη δίλεπτη ηχογράφηση, την οποία εξασφάλισε το CNN τη Δευτέρα, ο Τραμπ, 77 ετών, ακούγεται να συζητά ένα υποτιθέμενο σχέδιο που σχεδίασε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μάιλι για επίθεση κατά της Τεχεράνης, παρότι αναγνωρίζει ότι οι πληροφορίες είναι «άκρως εμπιστευτικές» και «απόρρητες».

«Λοιπόν, με το Μάιλι – αφήστε με να το δω αυτό. Θα σας δείξω ένα παράδειγμα», ακούγεται να λέει η χαρακτηριστική φωνή του Τραμπ στην ηχογράφηση.

«Είπε ότι ήθελα να επιτεθώ στο Ιράν – δεν είναι καταπληκτικό; Έχω έναν μεγάλο σωρό χαρτιά. Αυτό το πράγμα μόλις προέκυψε, κοίτα. Αυτός ήταν. Μού παρουσίασαν αυτό», λέει ο τέως πρόεδρος, προφανώς επιδεικνύοντας το απόρρητο έγγραφο.

Ο Τραμπ σημειώνει: «Αυτό είναι off the record» καθώς συνεχίζει να συζητά το ευαίσθητο υλικό.

«Αυτός ήταν. Αυτό ήταν το υπουργείο Άμυνας και αυτός, κοιτάξαμε μερικά… αυτός ήταν. Αυτό δεν το έκανα εγώ, αυτός ήταν… κάθε λογής πράγματα… γεμάτες σελίδες». «Δεν είναι καταπληκτικό; Αυτό με δικαιώνεις πλήρως, ξέρεις. Μόνο που είναι άκρως εμπιστευτικές, μυστικές πληροφορίες», ακούγεται να λέει ο Τραμπ.

Στη δίλεπτη ηχογράφηση, ο Τραμπ και ένα μέλος του επιτελείου του – σύμφωνα με πληροφορίες η βοηθός επικοινωνίας Μάργκο Μάρτιν – αστειεύονται επίσης για το σκάνδαλο με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο οποίο χρησιμοποιούσε το προσωπικό της δίκτυο κι όχι το ασφαλές της υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

Αφού αστειεύεται για την Κλίντον, ο Τραμπ επιστρέφει στη συζήτηση για το υποτιθέμενο σχέδιο επίθεσης στο Ιράν.

«Δείτε ως πρόεδρος θα μπορούσα να το είχα αποχαρακτηρίσει», λέει ο Τραμπ. «Τώρα δεν μπορώ, ξέρεις, αλλά αυτό είναι ακόμα μυστικό». «Τώρα έχουμε πρόβλημα», απαντά η υπάλληλος του. «Δεν είναι αυτό ενδιαφέρον…», απαντά ο Τραμπ.

«Είναι πολύ cool», προσθέτει, προτού ζητήσει από κάποιον να «φέρει μερικά αναψυκτικά» καθώς τελειώνει η ηχογράφηση.

Η μαγνητοσκοπημένη συνομιλία συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ κατά του Τραμπ και παρουσιάζεται ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση της κυβέρνησης εναντίον του τέως προέδρου που αφορά κατηγορίες ότι διατήρησε σκόπιμα στην κατοχή του εθνικά ευαίσθητες πληροφορίες μετά την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο Σμιθ σημείωσε στο κατηγορητήριο ότι κανένας από τα μέρη που συμμετείχαν στη συνομιλία – ένας συγγραφέας, ένας εκδότης και δύο μέλη του προσωπικού του Τραμπ – «δεν διέθετε άδεια ασφαλείας».

Δείτε επίσης: Πούτιν: Επιβεβαίωσε τον θάνατο πιλότων στην ανταρσία της Wagner

Loading