Στη Νότια Κορέα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αναμένεται σήμερα στη Νότια Κορέα για συνομιλίες με τον ομόλογό της Παρκ Τζιν, ενώ θα επισκεφθεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα

Στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία, μετά την Κίνα, η κυρία Μπέρμποκ αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στην πρωτεύουσα Σεούλ των σχεδόν 52 εκατομμυρίων κατοίκων, που δεν απέχει πολύ από την αυστηρά φρουρούμενη ζώνη όπου θα πάει αργότερα μέσα στην ημέρα.

propoli

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Κατά τους αριθμούς της γερμανικής κυβέρνησης, η Βόρεια Κορέα έκανε πέρυσι 35 δοκιμές όπλων, εκτόξευσε κάπου 60, ανάμεσά τους τέσσερις διηπειρωτικούς (ICBM).

Η κυρία Μπέρμποκ θέλει να συζητήσει την «σταθερότητα της περιφέρειας του Ινδο-Ειρηνικού», που κατ’ αυτήν «απειλείται από τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η επίσκεψη της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας καταγράφεται δυο ημέρες μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου που προκάλεσε πρόσκαιρο συναγερμό στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε πως ο ICBM που εκτόξευσε, ο Hwasong-18, κινείται με στερεό καύσιμο, κάτι που σύμφωνα με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σηματοδοτεί «μείζονα πρόοδο» στην προσπάθεια της χώρας του να αυξήσει τις «δυνατότητες αντεπίθεσης» με πυρηνικά όπλα.

Την περασμένη χρονιά, η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «αμετάκλητο», ενταφιάζοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Τον Μάρτιο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον στρατό του να εντείνει τα γυμνάσια που διεξάγει ενόψει «αληθινού πολέμου». Ουάσιγκτον και Σεούλ αντέδρασαν με κοινά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά –ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα– καθώς και «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ/Νότιας Κορέας πρόβες εισβολής στο έδαφός της.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: Μία νεκρή και 34 τραυματίες από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου

Loading