Τη στήριξη της Κροατίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας επανέλαβε η Πρόεδρος της χώρας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε, στο Ζάγκρεμπ, με τον Αλβανό ομόλογό της, Ιλίρ Μέτα.
«Η Κροατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε “ένα μεγάλο λάθος”, αρνούμενο να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κροατίας, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα αναστραφεί σύντομα (…) ίσως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κροατίας στο Συμβούλιο της ΕΕ (το α΄εξάμηνο του 2020)».
Η Πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι οι δύο χώρες «έχουν κοινό συμφέρον για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι αποτελεί πρόκληση τόσο για την Κροατία όσο και για την Αλβανία. «Πρέπει να αναζητήσουμε και να επιδιώξουμε την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων σε συγκρούσεις και κρίσεις και να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας» σημείωσε.
«Είμαστε ευτυχείς που η Κροατία αναλαμβάνει την προεδρία (του Συμβουλίου της ΕΕ) την 1η Ιανουαρίου 2020, διότι θα έχει τη διεύρυνση της ΕΕ στη λίστα των προτεραιοτήτων της» τόνισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα. Υπογράμμισε δε, ότι «η Αλβανία θα διπλασιάσει και θα τριπλασιάσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των προοπτικών έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Ο κ. Μέτα συμφώνησε με την Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς ότι η Διακήρυξη του Δεκεμβρίου 2018 μεταξύ της Αλβανίας και της Κροατίας, σχετικά με τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, «ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση ισχυρών και στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».
Συνεργασία για την προστασία της Αδριατικής
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία των δύο χωρών για την προστασία της Αδριατικής και δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμπεριλάβουν το Μαυροβούνιο και το Μονακό στο σχέδιο προστασίας της Αδριατικής, λέγοντας ότι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό ενδιαφέρθηκε πολύ για το συγκεκριμένο έργο. Ο κ.Μέτα επισήμανε ότι η Αλβανία έχει ενισχύσει τα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό και την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Αδριατικής με πλαστικά απόβλητα.
«Η Αδριατική έχει μεγάλη σημασία για την Κροατία και την Αλβανία και γι’ αυτό τον λόγο, η προστασία τής είναι έργο στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες» δήλωσε η Πρόεδρος της Κροατίας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή της για ένα έργο του UNDP που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και την πρόληψη ατυχημάτων που ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες για την Αδριατική Θάλασσα.
Εξάλλου, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για θέματα οικονομικής συνεργασίας, τονίζοντας πως υπάρχουν ευκαιρίες για βελτίωση του “πλαισίου” οικονομικών και εμπορικών σχέσεων στους τομείς της πληροφορικής, των κατασκευών και της βιομηχανίας τροφίμων.
Η Πρόεδρος της Κροατίας επισήμανε, επίσης, ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου Ιονίου – Αδριατικής και η σύνδεσή του με τον αγωγό Trans Adriatic (TAP) είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την Κροατία και για την Αλβανία. Ο αγωγός Ιονίου – Αδριατικής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προμηθειών».