Στην πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ στη Συρία, την οποία χαιρετίζει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι αποτελεί καθοριστική στιγμή για την Συρία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ελπίζοντας στον απόηχο αυτής της σημαδιακής εξέλιξης, οι Σύροι αξίζουν ειρήνη, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω μιας ομαλής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής μετάβασης.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, καλώντας για την προστασία των αμάχων, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας της ιστορικής ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Συρία.
Η Ελλάδα καλεί τις νέες συριακές αρχές να επιδείξουν απτά βήματα προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας και της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο κ. Σέκερης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την πολιτική μετάβαση.
Παράλληλα, ο κ. Σέκερης αναφέρθηκε στην ανησυχία για την αναζωπύρωση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συμμόρφωσης της Συρίας με τις διεθνείς αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χημικά όπλα. Κύρια ανθρωπιστική προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Η Ελλάδα τονίζει την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπονομευτεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας όλοι οι περιφερειακοί παράγοντες να απέχουν από πράξεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική μετάβαση στη χώρα.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η αστάθεια έχει σαρώσει τη Μέση Ανατολή με καταστροφικές παγκόσμιες προεκτάσεις. Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος επαναβεβαίωσε τη στήριξή της Ελλάδας στην UNDOF και την εφαρμογή της εντολής της, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τη Συμφωνία Αποχώρησης του 1974.
Κλείνοντας, ο κ. Σέκερης τόνισε τη μακροχρόνια σύνδεση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τη δέσμευσή της να συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της Συρίας στο μέλλον.
Για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τομ Φλέτσερ, ο οποίος τόνισε τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.
Ο κ. Φλέτσερ ανέδειξε τρεις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την επίσκεψή του: την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, την προστασία των αμάχων και την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών.
Ως θετικές εξελίξεις ανέφερε την αποκατάσταση των συστημάτων ύδρευσης και την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της χολέρας. Ο κ. Φλέτσερ έκανε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο, την προστασία των αμάχων και την ελευθερία δράσης των ΜΚΟ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκίαρ Πέντερσεν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας.
Ο κ. Πέντερσεν τόνισε τη σημασία ενός καλά προετοιμασμένου εθνικού διαλόγου και κάλεσε τις προσωρινές αρχές να προωθήσουν μια πολιτική μετάβαση με ευρεία συμμετοχή.
Κλείνοντας, ο κ. Πέντερσεν επισήμανε την ανάγκη για συνεχή διάλογο και διεθνή υποστήριξη, ζητώντας οικονομική βοήθεια και άρση των κυρώσεων, προκειμένου να οικοδομηθεί ένα σταθερό μέλλον για τη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ