Στις 24 Δεκεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου στην νέα της σύνθεση

Στις 24 Δεκεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου στην νέα της σύνθεση

του Ν. Πέλπα

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι έδωσε εντολή να συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Ο Θάτσι, κάνοντας χρήση των συνταγματικών αρμοδιοτήτων,  συγκάλεσε την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για τις  24 Δεκεμβρίου. Κατά την συνεδρίαση αυτή, αφού διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, θα εκλεγεί το προεδρείο της βουλής και ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
    Η βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές εκ των οποίων οι 20 ανήκουν στις  μη αλβανικές εθνικές κοινότητες. 
    Στην νέα βουλή το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) του οποίου ηγείται ο ‘Αλμπιν Κούρτι κατέχει 29 έδρες, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του Ίσα Μουσταφά 28 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του Χάσιμ Θάτσι 24 έδρες και ο συνασπισμός (ΑΑΚ) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι καταλαμβάνει 13 έδρες. Μετά την απόρριψη των επιστολικών ψήφων από την Σερβία στην βουλή κατάφερε να εισέλθει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών – NISMA του Φατμίρ Λιμάι με έξι έδρες.   
    Από τις 20 έδρες των εθνικών κοινοτήτων τις δέκα καταλαμβάνει η «Σερβική Λίστα» που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και τις υπόλοιπες δέκα μοιράζονται μικρότερες εθνικές κοινότητες.
    Η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα σχηματιστεί από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» και την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου με την υποστήριξη βουλευτών που εκπροσωπούν εθνικές μειονότητες. Ο ‘Αλμπιν Κούρτι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη μειονοτικών βουλευτών, πλην των Σέρβων και διαπραγματεύεται εδώ και δύο εβδομάδες με τον αρχηγό της LDK Ίσα Μουσταφά.  Μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, οι διαπραγματεύσεις ωστόσο  «κόλλησαν» γύρω από την εκλογή του νέου προέδρου Δημοκρατίας το 2021 όταν λήξει η θητεία του Χάσιμ Θάτσι. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο Ίσα Μουσταφά κάτι για το οποίο ο Κούρτι δεν θέλει να εγγυηθεί 
    Σύμφωνα με το Σύνταγμα μετά την σύσταση της βουλής και την εκλογή προεδρείου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διεξάγει διερευνητικές συζητήσεις με όλους του αρχηγούς των κομμάτων και των συνασπισμών και τότε να αποφασίσει σε ποιόν θα δώσει την εντολή. Εάν ο εντολοδόχος αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε η εντολή δίδεται, το αργότερο εντός δέκα ημερών, σε άλλο πρόσωπο. Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και με την δεύτερη εντολή, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει νέες εκλογές.

©Πηγή: amna.gr

Loading