Στις κάλπες οι Τυνήσιοι για τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές

Στις κάλπες οι Τυνήσιοι για τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές

Στις κάλπες καλούνται αύριο οι Τυνήσιοι, για τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι μεταξύ άλλων ένας φυλακισμένος διαφημιστής, ένας αντιδημοφιλής πρωθυπουργός και ο ηγέτης του ισλαμιστικών τάσεων κόμματος Ενάντχα.

Σε μια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, δύο υποψήφιοι που δεν είχαν πολλές πιθανότητες να εκλεγούν, ο Μοχσέν Μαρζούκ και ο Σλι Ριαχί, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται και θα στηρίξουν τον υπουργό Άμυνας Αμπνελκαρίμ Ζμπίντι. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά των ψήφων, καθώς στις αυριανές εκλογές μετέχει πλήθος υποψηφίων, συχνά χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα.

Σήμερα ήταν ημέρα “προεκλογικής σιγής” και ξεκούρασης για τους υποψηφίους, πριν ανοίξουν οι κάλπες αύριο στις 8 το πρωί. Οι Τυνήσιοι που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν ήδη από την Παρασκευή.

Η πολιτική κακοφωνία ωστόσο συνεχίστηκε: τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου και οι αφισσοκολητές βγήκαν στους δρόμους για να διαφημίσουν τα περισσότερα από 1.500 κόμματα που θα συμμετάσχουν.

Ο θάνατος, τον Ιούλιο, του προέδρου Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία του, ανέτρεψε τα δεδομένα στην Τυνησία. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται έτσι εννέα εβδομάδες νωρίτερα και έχουν κλέψει την παράσταση από τις βουλευτικές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα γίνουν ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών.

“Εκπλήξεις εν όψει;” διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Le Quotidien ενώ η αραβόφωνη al-Sahafa γράφει: “Ποιος θα σταθεί στο ύψος του για να γίνει πρόεδρος;”.

Περίπου 70.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας θα αναπτυχθούν αύριο σε όλη τη χώρα για να αποφευχθούν επεισόδια και να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο διαδίκτυο, πολλοί βάζουν συνθήματα και κάνουν εικασίες για το τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις, καθώς απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος αναμένονται τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα ενώ η εκλογική επιτροπή (Isie) πρόκειται να ανακοινώσει αποτελέσματα την Τρίτη.

Οκτώ υποψήφιοι προέρχονται από το Nidaa Tounes, ένα ετερόκλιτο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές το 2014 αλλά στη συνέχεια διασπάστηκε. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρωθυπουργός Γιούσεφ Σάχεντ, ο οποίος προσπαθεί να προασπιστεί τα πεπραγμένα του, την ώρα που η ανεργία παραμένει στο 15% και οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς.

Ο ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους του, ο διαφημιστής Ναμπίλ Καρούι, συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου ως ύποπτος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και παραμένει προφυλακισμένος από τότε. Εάν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα γίνει ο πρώτος κρατούμενος που μετέχει σε προεδρικές εκλογές. Το βράδυ της Παρασκευής, περίπου 100 υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν κοντά στη φυλακή και φώναζαν συνθήματα υπέρ του. “Ελπίζω να μας ακούει”, είπε η σύζυγός του, Σάλουα Σμάουι, η οποία ανέλαβε την προεκλογική εκστρατεία στη θέση του.

Πολλοί από τους 26 υποψηφίους ολοκλήρωσαν την εκστρατεία τους το βράδυ της Κυριακής οργανώνοντας εκδηλώσεις στο κέντρο της Τύνιδας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων η μία από την άλλη. Μεταξύ αυτών είναι και πρώτος υποψήφιος πρόεδρος με το ισλαμιστικό κόμμα Ενάντχα, ο Αμπντελφατάχ Μούρου, ένας δικηγόρος που χαίρει εκτίμησης στην Τυνησία και είναι γνωστός για την ικανότητά του να κάνει διάλογο. “Είναι ευγενικός, ενωτικός”, σχολίασε ένας συνταξιούχος που τόνισε ότι θα τον ψηφίσει. “Θα ψηφίσων τον Μούρου. Όχι το Ενάντχα, τον Μούρου”, τόνισε.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play