Στις κάλπες οι Σύριοι για τις βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες οι Σύριοι για τις βουλευτικές εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σύριοι πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον πόλεμο και βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικού μαρασμού.

Είναι οι τρίτες βουλευτικές εκλογές μετά την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης το 2011, που έχει στοιχίσει το θάνατο τουλάχιστον 380.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, στις 07:30 τοπική ώρα άνοιξαν τις πόρτες τους τουλάχιστον 7.400 εκλογικά κέντρα, ενώ για πρώτη φορά η ψηφοφορία διεξάγεται και σε πρώην προπύργια των ανταρτών. Εκλογικά κέντρα στήθηκαν για πρώτη φορά στην ανατολική Γούτα, πρώην θύλακα των εξεγερμένων στις πύλες της πρωτεύουσας. αλλά και σε άλλες περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ

Χθες Σάββατο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από την έκρηξη δύο βομβών κοντά σε τέμενος σε νότιο προάστιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Sana.

1.658 υποψήφιοι για 250 θέσεις βουλευτών

1.658 είναι συνολικά οι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι κεντρικοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων έχουν γεμίσει με αφίσες τον τελευταίο καιρό. Σημειώνουμε ότι οι βουλευτικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, όμως η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε διπλή αναβολή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Συρία μετρά 496 κρούσματα και 25 νεκρούς από κορονοϊό.

Μεγάλο φαβορί για μία ακόμα φορά είναι το κόμμα Μπάαθ, που κατέχει την εξουσία εδώ και μισό αιώνα, έχοντας στενούς δεσμούς με την οικογένεια Άσαντ. Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, με το Κοινοβούλιο να αποτελείται από 250 μέλη. Στις προηγούμενες εκλογές, αυτές του 2016, προσήλθε στις κάλπες το 57,56% των σχεδόν 9.000.000 ψηφοφόρων.

Ειδικά εκλογικά τμήματα έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες επαρχίες, ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορέσουν να ψηφίσουν τους υποψηφίους της περιοχής τους. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν, εκτός κι αν επιστρέψουν στη χώρα.

Κυριαρχούν οικονομικά και κοινωνικά θέματα

Το καθεστώς Ασάντ έχει καταφέρει να ανακαταλάβει το 70% της χώρας, υποστηριζόμενο στρατιωτικά από τη Ρωσία και το Ιράν.

Παρόλα αυτά, στην παρούσα φάση τα προγράμματα των υποψηφίων απασχολούν κυρίως οικονομικά και κοινωνικά θέματα και προτείνονται λύσεις για την εκτίναξη των τιμών και την αποκατάσταση των υποδομών.

Η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα… τάρταρα, με το εθνικό νόμισμα να γνωρίζει ιστορική υποτίμηση. Παράλληλα, ο ΟΗΕ σημειώνει ότι πάνω από το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της κρίσης έπαιξαν και οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στα μέσα Ιουνίου.

Δείτε επίσης: Καναδάς: Τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στην Αλμπέρτα

Loading

[ajax_load_more id="1826654094" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true"]