Στις κατά τόπους πρεσβείες της χώρας τους προσέρχονται οι Σύροι του εξωτερικού, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις προεδρικές εκλογές.
Σημειώνουμε ότι οι Σύροι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό καλούνται στις κάλπες πριν από τους συμπατριώτες τους που ζουν στη Συρία για την ψηφοφορία.
Οι εκλογές στη Συρία θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, στις ζώνες που ελέγχονται από το καθεστώς, όμως πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε συριακές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στο Κουβέιτ, τη Μόσχα και το Αμάν.
Τι συνέβη στο Λίβανο
Από τις 5 το πρωί, Σύροι που έφτασαν απ’ όλο το Λίβανο συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία τους στην Μπαάμπντα, νότια της Βηρυτού, κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επεισόδια είχαν σημειωθεί το πρωί, κυρίως στην πεδιάδα Μπεκάα, όπου Λιβανέζοι πετροβόλησαν λεωφορεία που μετέφεραν Σύρους. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI γνωστοποίησε το θάνατο ενός ανθρώπου, θύματος «καρδιακής κρίσης» μέσα σ’ ένα από τα λεωφορεία.
Βόρεια της Βηρυτού, νέοι, μερικοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι με ραβδιά, επιτέθηκαν σ’ ένα αυτοκίνητο που είχε ανηρτημένες φωτογραφίες του προέδρου Άσαντ, σπάζοντας τους υαλοπίνακες και χτυπώντας τους επιβάτες, σύμφωνα με εικόνες που αναμεταδόθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Λιβανέζοι έκαψαν επίσης σημαίες των Σύρων.
Ο Λίβανος, ο οποίος βρισκόταν άλλοτε υπό την κηδεμονία της Συρίας, λέει πως φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους οποίους έχουν καθεστώς πρόσφυγα από τον ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και είναι θύματα διακρίσεων.
Αυτές οι προεδρικές εκλογές είναι οι δεύτερες από την αρχή της σύγκρουσης το 2011, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 388.000 ανθρώπους.