Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Νετανιάχου και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Νετανιάχου και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την αποτυχία μέχρι αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την μεσιτεία διαφόρων χωρών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την έναρξη νέας επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα εφικτή και υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για την κατάρτισή της.

Την παραμονή της συνάντησης του με τον κ. Μπλίνκεν, ο κ. Νετανιάχου κάλεσε να κατευθυνθεί η πίεση στη Χαμάς, τονίζοντας ότι η πίεση δεν θα πρέπει να ασκείται στην ισραηλινή κυβέρνηση, αναφερόμενος στην πείσμονα άρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να αποδεχθεί συμφωνία ύστερα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησής του και τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), με την απουσία της άλλης πλευράς.

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αποδίδει στον Νετανιάχου τη συνολική ευθύνη για την αποτυχία των μεσολαβητών και για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τον παλαιστινιακό λαό, καθώς οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται.

Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της ένατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αποσκοπεί, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που τον συνοδεύει, στο να πειστούν όλα τα μέρη να συμφωνήσουν.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, που διαρκεί ήδη δέκα μήνες και αφορά την 318η ημέρα του, με αφορμή την χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της απειλής του Ιράν και συμμάχων του ότι θα επιτεθούν στο Ισραήλ, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για νέα ένταση στην περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, πριν αναχωρήσει αύριο Τρίτη για το Κάιρο, όπου οι μεσολαβητές αναμένονται να επαναλάβουν τις συνομιλίες εντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση όπλων στο Ισραήλ αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατέθεσαν την Παρασκευή στη Ντόχα μια νέα συμβιβαστική πρόταση.

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι υπάρχει ευελιξία σε ορισμένα θέματα, ενώ σε άλλα είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει υποχώρηση, παραμένοντας αντίθετος στη διεθνή πίεση για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Χαμάς επανέλαβε ότι απορρίπτει την νέα πρόταση, θεωρώντας ότι ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, κυρίως όσον αφορά την άρνησή του για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Το κίνημα ανέφερε ότι η επίσημη απουσία του από τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα δίνει σημασία στη εμμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει στρατεύματα στις επαρχίες του παλαιστινιακού θύλακα και στους νέους όρους που προτείνει, ειδικά όσον αφορά τους παλαιστίνιους κρατούμενους και την ανταλλαγή τους με ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής της πρότασης που είχε παρουσιαστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και καλεί τους μεσολαβητές να υποχρεώσουν την κατοχή να διενεργήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η πρόταση αυτή περιλάμβανε, στην πρώτη της φάση, ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση ισραηλινών δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει στο σύνολο όλων των απαντήσεών του ότι στόχος του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς και ισχυρίζεται ότι η Χαμάς, η οποία κυβερνάει τη Γάζα από το 2007, είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως τη χαρακτηρίζουν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλει στην αποδοχή των δυνάμεων του Ιράν να επιτεθούν κατά του Ισραήλ· το Ιράν έχει αναγγείλει την πρόθεση εκδίκησης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου, που αποδίδεται στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι επιθηκτικός, στρεφόμενος και από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς αλλά και άλλων ηγετών στρατιωτικών οργανώσεων.

Η επίθεση της Χαμάς σε τομείς του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.198 ανθρώπων, κατά κύριο λόγο αμάχων, όπως δείχνει καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθηκαν εκείνη την ημέρα, 111 παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα, ενώ τουλάχιστον 39 θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από οβίδες του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 40.099 ανθρώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι έκτακτης ανάγκης, με το Τμήμα Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ να προειδοποιεί για λιμό και ανθρωπιστική καταστροφή. Ολόκληρος ο πληθυσμός (2,4 εκατ. κάτοικοι) θεωρείται εκτοπισμένος.

Ταυτόχρονα με τις διπλωματικές αποκλίσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στη Χαμάς με βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, χθες 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Ο Άχμεντ Αμπού Χέιρ, αυτόπτης μάρτυρας βομβαρδισμού που σκότωσε μια μητέρα μαζί με τα έξι της παιδιά σε διαμέρισμα στη Ντέιρ αλ Μπάλα, ρώτησε: Είναι μέρος της αντίστασης αυτές οι γυναίκες και αυτά τα παιδιά;

Προσωπικό του Γαλλικού Πρακτορείου είδε Παλαιστίνιους να μεταφέρονται σε πρόχειρο καταυλισμό εκτοπισμένων στην περιοχή της Χας Γιούνις, καθώς ισραηλινά άρματα μάχης πλησίαζαν επικίνδυνα στην περιοχή.

Η Λίνα Σαλέχα, 44 ετών, δήλωσε: Μας πλησίασαν άρματα μάχης, φοβηθήκαμε πολύ, δεν ξέρουμε πού να πάμε.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι ισραηλινός νυχτοφύλακας σκοτώθηκε χθες από τρομοκράτη κατά τη διάρκεια επιθέσεως σε εβραϊκό οικισμό κοντά σε παλαιστινιακό χωριό, όπου επιθέσεις εποίκων είχαν καταλήξει σε θάνατο ενός νεαρού κατοίκου την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Λέσχη Φυλακισμένων, πέρα από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια αυτού του καχεκτικού και οδυνηρού πολέμου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading