Συνεχίστηκε χθες η πτώση στις αγορές της Ευρώπης κάτω υπό το πρίσμα των μπαράζ αρνητικών ειδήσεων
Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, οι εκτιμήσεις για ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό και τα σενάρια για ύφεση δημιουργούν ανησυχίες για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης.
Τους τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές έρχεται να συμπληρώσει η ανησυχία για «φρενάρισμα» της Κίνας λόγω νέων περιορισμών Covid, ο νέος «Ψυχρός» Πόλεμος Δύσης-Ρωσίας αλλά και η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Μεγάλη ανησυχία για την Ευρωζώνη προκαλεί η Ιταλία
Ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ιταλική και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ιταλία θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία φέτος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της το οποίο θα αντλήσει από τις αγορές.
Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η μέση ωρίμανση του ελληνικού Χρέους έχει διαμορφωθεί στα 20 έτη, της Ιταλίας είναι μόλις 7 χρόνια. Επιπλέον, ενώ οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας .-μαζί με τα έντοκα- υπολογίζονται σε κάτι λιγότερο από 20% του ΑΕΠ, της Ιταλίας φτάνουν στο 27%. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Ελλάδα διατηρεί ως αμορτισέρ ένα ταμειακό απόθεμα άνω των 30 δισ ευρώ, αντιλαμβάνεται γιατί οι αγορές έχουν στρέψει εκ νέου τα μάτια στη γειτονική χώρα.
Σε μια συγκυρία, όπου το γερμανικό 10ετές έχει κάνει ένα απίστευτο άλμα πάνω από το 1,6%, η Ιταλία (4,1%) έχει «πιάσει» την Ελλάδα (4,4%) που βρίσκεται στα επίπεδα του 2019, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται τι άλλο πρέπει να γίνει, προκειμένου η Κ. Λαγκάρντ να διευκρινίσει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες και για αποφύγει τον κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Η “γραμμή άμυνας” της Ελληνικής οικονομίας
Σε τεντωμένο σχοινί η ελληνική οικονομία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες απέναντι στις ανάγκες των νοικοκυριών-επιχειρήσεων για πρόσθετα μέτρα στήριξης εξαιτίας των ανατιμήσεων και στην ανάγκη επιστροφής της χώρας μας σε πρωτογενή πλεονάσματα (1,1%- 1,3%),
Τα πρώτα στοιχεία των εσόδων για τα έσοδα του Μαΐου, που δημοσιεύονται αύριο, καθώς και οι πρόδρομοι δείκτες για τους επόμενους μήνες από το πεδίο του Τουρισμού, θα «ξεκλειδώσουν» τις νέες επιδοτήσεις για τα καύσιμα. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι ο «χώρος» που μπορεί να δημιουργηθεί για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή όχι μόνο η συνέχιση των μέτρων στήριξης απέναντι στον πληθωρισμό αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους- δημοσίους υπαλλήλους.
Δείτε επίσης: Μέσα στην εβδομάδα η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος