Στο Στρασβούργο και στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Μακρόν

Στο Στρασβούργο και στο Βερολίνο μεταβαίνει ο Μακρόν

Ο άρτι επανεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επωφεληθεί από τη συμβολική ημερομηνία της 9ης Μαΐου και της μετάβασής του σήμερα στο Στρασβούργο για να πλέξει το εγκώμιο μιας πιο ισχυρής Ευρώπης που είναι έτοιμη να μεταρρυθμιστεί ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο, πραγματοποιώντας, όπως επιβάλλει η παράδοση, την πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την επανεκλογή του στον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Όλαφ Σολτς. Η κίνηση αυτή στήριξης της γαλλογερμανικής φιλίας αποκτά “έναν πιο ισχυρό συμβολισμό λόγω της ‘Ημέρας της Ευρώπης”, υπογραμμίζουν από το Ελιζέ.

Την φετινή 9η Μαΐου, ημέρα επίσης εορτασμού στη Ρωσία της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 και στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, “δύο μοντέλα θα σταθούν το ένα απέναντι στο άλλο”, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Από τη μια πλευρά, στο Στρασβούργο, θα δοθεί για το κλείσιμο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης “η επιβεβαίωση της ισχύος των φιλελεύθερων δημοκρατιών, του πλουραλισμού τους και της ελευθερίας της έκφρασης”.

Από την άλλη, στη Μόσχα, θα δοθεί “επιβεβαίωση της ισχύος ενός μοντέλου ιστορικού ρεβιζιονισμού, για το οποίο σήμερα χύνεται το αίμα στην ουκρανική γη”.

Στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν “αποσκοπεί στην υποδοχή των προτάσεων των πολιτών και στο να τεθεί ένας αριθμός προκλήσεων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία”, σύμφωνα και πάλι με το Ελιζέ.

-Δημοκρατική πνοή-

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που γεννήθηκε στη βάση αρχικής ιδέας του Γάλλου προέδρου, έκανε μια πολύ επίπονη αρχή πριν από ένα χρόνο, μέσα σε κλίμα πολύ περιορισμένου ενθουσιασμού από την πλευρά κάποιων και στην υγειονομική κρίση από την πανδημία του νέου κορονοϊού που περιέπλεκε τις συζητήσεις και τις συναντήσεις.

Τελικά μέσα από μια τεράστια διαδικασία επιτροπών και θεματικών ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν 800 πολίτες, αιρετοί αξιωματούχοι και διάφοροι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εγκρίθηκαν στις 30 Απριλίου 325 μέτρα που καλύπτουν 49 προτάσεις.

Το Ελιζέ θεωρεί ότι η διαβούλευση αυτή ήταν “μια στιγμή δημοκρατικής πνοής”. Και αυτό παρά τον περιορισμένο απόηχο και τις επικρίσεις για τη θέση των πολιτών, που θεωρείται από κάποιους επιφανειακή, όπως και για τον, όπως κατήγγειλαν πολιτικά κόμματα που περιφρονούν την ΕΕ, υπερβολικά φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα της.

Η τελική έκθεση αυτής της διαβούλευσης πολιτών θα επιδοθεί σήμερα επισήμως σε τελετή που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στους προέδρους των τριών ευρωπαϊκών θεσμών: την Ρομπέρτα Μετσόλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια θα εναπόκειται στους επικεφαλής της ΕΕ να αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια ή όχι στα αιτήματα αυτά των πολιτών για μια Ευρώπη με ευρύτερες αρμοδιότητες, πιο συμμετοχική και πιο κοινωνική.

-Ευρωπαϊκές συνθήκες-

Ελπίζοντας να ενισχυθεί το πολιτικό του βάρος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε ήδη να δραστηριοποιείται από την περασμένη εβδομάδα, καλώντας να ξεκινήσει μια διαδικασία αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Πρόκειται για ένα ριψοκίνδυνο στάδιο, το οποίο είναι όμως απαραίτητο για ορισμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα, τη χορήγηση δικαιώματος πρωτοβουλίας στο Ευρωκοινοβούλιο ή τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Βρυξελλών σε θέματα άμυνας ή υγείας.

Η ομοφωνία των κρατών μελών, η οποία είναι απαραίτητη σε αριθμό ζητημάτων, κυρίως τη φορολογία, και συχνά πηγή αποκλεισμών, τίθεται επίσης εν αμφιβόλω.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προβάλλουν “λιγότερο μεγάλη αντίσταση στην υποστήριξη των ιδεών που προήλθαν από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης” και η “βούλησή τους να κοιτάξουν αυτές τις προτάσεις των πολιτών μεγάλωσε”, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Αν η υλοποίηση ενός “ρεαλιστικού φεντεραλισμού και ιδανικών” σε μια ΕΕ που έχει ως προορισμό να διευρυνθεί “απαιτεί μια διαδικασία αλλαγής των συνθηκών, τότε ας προχωρήσουμε με θάρρος και εμπιστοσύνη”, υπογράμμισε την περασμένη Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές.

Μια αναθεώρηση των συνθηκών “δεν είναι ούτε ένα τοτέμ ούτε ένα ταμπού”, σημείωσε από την πλευρά της η γαλλική προεδρία.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Επίδειξη δύναμης από Πούτιν αλλά κράτησε κλειστά χαρτιά στην Κόκκινη πλατεία

Loading