Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η συμφωνία Ράμα – Μελόνι για το προσφυγικό

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η συμφωνία Ράμα – Μελόνι για το προσφυγικό

Η αντιπολίτευση της Αλβανίας προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τη συμφωνία Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι για το προσφυγικό.

Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αλβανία ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί κατά του πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ της Αλβανίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με το οποίο η Αλβανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που διασώθηκαν στη θάλασσα από την Ιταλία και θα κατασκευάσει ένα κέντρο υποδοχής και έναν καταυλισμό για αυτούς, ενώ θα αξιολογούνται οι αιτήσεις τους.

Θέλουν η συμφωνία να κηρυχθεί «ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα» πριν ζητήσουν «την απαγόρευση της επικύρωσής της από τη Συνέλευση».

Ζητούν «την αναστολή των διαδικασιών για την επικύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ της κυβέρνησης της [Ιταλίας] και του Συμβουλίου Υπουργών …της Αλβανίας, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς την εξουσιοδότηση του Προέδρου, χωρίς να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, χωρίς διαβούλευση με τον ΟΗΕ και λένε ότι είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις παραβίασης ενός συνόλου δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο», αναφέρουν.

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να επανεξετάσει υποθέσεις εάν τουλάχιστον το ένα πέμπτο των βουλευτών υποβάλει σχετικό αίτημα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι 28 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σύνολο 140 βουλευτών, πληρούν τα κριτήρια.

Την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας επρόκειτο να συζητήσει τη συμφωνία, αλλά η συνεδρίαση διεκόπη εν μέσω εντάσεων μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στην Αλβανία. Μία από τις μεγαλύτερες επικρίσεις σχετίζεται με την ικανότητα της Αλβανίας να φιλοξενεί έως και 3.000 μετανάστες τον μήνα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών θα κατασκευαστεί εντός του λιμανιού του Σεντζίν, στην περιοχή Λέζχα της βόρειας Αλβανίας, το οποίο θα επεξεργάζεται τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα από την Ιταλία.

Ένας δεύτερος χώρος, ένας καταυλισμός προσφύγων, θα κατασκευαστεί στο Gjader, ένα χωριό όπου χτίστηκε μια πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση τη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής.

Ακτιβιστές και δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις δύο χώρες έχουν αμφισβητήσει την ικανότητα της Αλβανίας να χειριστεί τις ρυθμίσεις. Στην Αλβανία, πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, καθώς δεν είχε συζητηθεί προηγουμένως δημόσια.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ιταλία – Μιλάνο: Δολοφονία γνωστής κτηματομεσίτριας

Loading

Play